Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    Zürafaların ardından çitalar da yeryüzünden silinmek üzere

    Filler, zürafalar ve aslanlar gibi birçok hayvanın ardından çita nüfusunun da hızla azaldığı belirtildi. Uluslararası Doğayı Koruma Derneği, yeryüzünde sadece 7,100 tane kalan çitaları nesli tükenme tehdidi altındaki hayvanlar listesine yerleştirdi.

    Çita sayısındaki hızlı azalışın nedeni ise canlının Afrika genelinde ve güneydoğu Asya’daki yaşam alanlarının yüzde 91’ini kaybetmiş olması. Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, çitaların Asya’da hayatta kaldığı tek yer İran. Bu ülkede koruma altında olan çita sayısı ise sadece 50.

    Afrika’da çita nüfusunun bir zamanlar en yoğun olduğu ülkelerden Zimbabwe’de, 1999’da 1,200 olan çita sayısı 2015’te 170’e geriledi. Zimbabwe’deki azalışın temel nedeni de, insanlar tarafından çitaların yaşam alanlarının işgal edilmesi olarak gösterildi.

    Av alanı giderek daralıyor

    Çita, saatte 100 kilometreye varabilen hızıyla karadaki en hızlı canlıyı temsil ediyor. Araştırmacılar, çitaların hızlarıyla da bağlantılı olarak avlanabilmeleri için yaklaşık 50×50 km’lik bir alana ihtiyaç duyduğunu belirtiyor.

    Makalede imzası yer alan Londra Zooloji Topluluğu üyeleri, çitaların genelde koruma alanlarında kalmadıklarını ve bu sistemin uzun dönemde işe yaramayacağını belirtti. Koruma alanarında yaşayan çitaların sayısının 2,360 olduğu biliniyor.

    Araştırmada yer alan Vahşi Doğa Koruma Derneği’nden Dr. Kim Young-Overton, ‘çitaların korunabilmesi için koruma alanları ile doğal alanların birleşiminden oluşan mozaik bölgelerde yaşamaları gerektiğini’ belirtti. Eğer her iki alanda hayatları güvence altına alınamazsa, çitalar ebediyen yok olabilir.

    Çitaların yaşam aşanlarının işgal edilmesinin ardından karşılaştığı en büyük sorunlar avlarının yok olması ve kaçak avcılık.

    Zürafalar da yok olabilir

    Uluslararası Doğayı Koruma Derneği’nin bu ay başında yayımladığı bir diğer araştırmada, zürafaların da nesli tükenme tehdidi altındaki canlılar arasına girdiği belirtilmişti.

    Raporda, geride kalan 30 yıl içinde zürafa popülasyonun yüzde 36-40 arasında azaldığı belirtildi. Zürafa nüfusunun azalmasının nedenleri olarak artan nüfus ile yaşam alanlarının işgal edilmesi, kaçak avcılık, tarım ve madencilik için yaşam alanlarının işgali ve sosyal düzensizlikler gösterildi.

    Bilim insanları, önlem alınmaması halinde ağırlıklı olarak Afrika’nın güneyi ve doğusunda yaşayan zürafaların yok olabileceği uyarısında bulunmuştu.

    Zürafalar, karada yaşayan en uzun boylu memeli canlıyı temsil ediyor.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler