Cumartesi, Kasım 16, 2024
More

    Zıplayan örümceklerin bebeklerini süt ile beslediği ortaya çıktı

    Bilim insanları zıplayan örümceklerin tıpkı memelilerde olduğu gibi süt barındırabildiğini ve yavrularını beslemek için kullandıklarını ortaya çıkardı. Merak edilen detay ise yavrularını ne kadar süre süt ile besleyebildikleri.

    Omurgasızların sadece içgüdüleri ile hareket eden hayvanların ötesine gittiğini biliyoruz. Örneğim örümcekler yumurtalarını koruyor, yumurtadan yeni çıkan yavrular için karınlarındaki besinleri çıkarabiliyor veya döllenmemiş yumurtalar ile beslenmelerini sağlayabiliyor. Tüm bunların yanında zıplayan örümceklerin yavrularını sütle beslemesi ilk kez rastlanan ve bugüne dek akla gelmeyen bir olay.

    Araştırmayı gerçekleştiren Çin Akademi Bilimi, Toxeus magnus (zıplayan örümcek) üyelerinin ebeveynleri ve birkaç yavruyu içeren yuvalarda yaşadığını bilerek gözlem yapmaya karar verdi. Amaç, yuvadaki yavruların ne kadar süre bakıma ihtiyaç olduğunu anlamaktı. Gözlemler, genç örümceklerin 21 gün boyunca yuvayı terk etmediğini gösterirken, bu süre boyunca anne örümcek yemek bulmak için yuvayı hiç terk etmedi. Genç örümcekler ise büyümeye devam etti.

    Ne olup bittiğini anlamak için daha yakından bakan araştırmacılar, anne örümceğin karnının üst kısmından bir sıvı bıraktığını ve genç örümceklerin bu sıvıyı tükettiğini fark etti. Bir hafta sonrasında ise yavrular annelerinden sıvıy emmeye başladı. 20 günün sonunda yuvadan ayrılmaya başlasalar da, bir 18 gün daha yuvaya dönüp süt emmeye devam ettiler.

    Araştırmada yer almayan Cincinnati Üniversitesi’nden Nathan Morehouse, “bu durumun neden kaynaklandığını anmaları gerektiğini” ifade etti. Morehouse, “Neden bu örümcekler neden okuldan sonra evlerine dönen çocuklar gibi davranıyor?” sorusunu yöneltti.

    Zıplayan örümcek. [Rui-Chang Quan]

    100 milyon yıllık ‘kuyruğu olan’ örümcek fosili bulundu

    Sütle beslenen başka omurgasızlar olabilir

    Science dergisinde yapılan araştırmada, bilim insanları gördüklerinden emin olmak için çaresiz acımasızlığa başvurdu. Bir annenin süt keseleri bloke edildi ve yavrular 10 gün içinde öldü. Anne ilk 20 günün ardından yuvadan çıkarıldığında ise yavrular hayatta kaldı ama ek 18 günün eksikliği nedeniyle gelişimlerini tamamlayamadı.

    Cincinnati Üniversitesi’nden Joshua Benoit, güvercin, hamamböceği ve çeçe sineği gibi bazı memeli olmayan hayvanların da süt benzeri sıvılar saklayabildiklerinin gözlemlendiğini söyledi. Zıplayan örümceklerin ortaya çıkan yeteneğinin ardından, dünyadaki canlı nüfusunun %95’ini oluşturan omurgasızların yavrularını büyütme özelliklerini daha yakından incelemeleri gerekebileceğini ifade etti.

    Benoit, en son araştırmadan yola çıkarak “süt üretimi gibi sistemlerin omurgalılardan çok onurgasızlarda görülüyor olabileceğini” söyledi.

    Not düşülmesi gereken bir detay, laboratuvar ortamında gerçekleştirilen gözlemlerin vahşi doğada aynı sonuçları verip vermeyeceği. Ortama göre anne örümceğin süt ürettiği veya yavruların gelişimlerini tamamladığı süre değişiyor olabilir. Bir diğer tuhaf kısım, Çinli bilim insanalarının Gizmodo’ya araştırma hakkında detay vermeyi reddetmesi.

    Örümcekler jet-lag yaşamamak için vücut saatlerini sıfırlıyor

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler