Cumartesi, Aralık 21, 2024
More

    Z Jenerasyonu ‘NEET’ trendine sarılıyor: İş yok, tahsil yok, eğitim yok

    Z jenerasyonunun giderek başıboş yaşam tarzını benimseyen bir trende sarılması ve iş, öğretim ve eğitimden uzak kalarak iş hayatına atılmaması, küresel alanda işsiz ordusunun artışına neden oluyor.

    NEETs (not in employment, education, or training) olarak bilinen ve giderek büyüyen kitle, Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) göre 2023 itibariyle 15 ile 24 yaş arası gençlerin beşte birini temsil ediyor.

    Sadece İspanya’da, 15-24 yaş grubuna ait yarım milyondan fazla genç ne tahsil görüyor ne de çalışıyor. Britanya’da ise Z jenerasyonundan üç milyon genç ekonomik olarak aktif olmayan kategoride yer alıyor. Pandemiden bu yana işsiz sınıfına katılan gençlerin sayısı ise 384,000.

    Bu kadar genç insanın neden bu tarz bir yaşam tarzı seçtiğini (‘lying flat’, yani ‘yatış’ da denebilir) anlamak için çok sayıda araştırmaya gerek yok. Yolsuzluğun, ekonomik krizin ve iş hayatındaki adaletsizliğin bu kadar ayyuka çıktığı bir dönemde hiç kimse bir ev alabilmek için 20 sene sabah 9 akşam 6 sistemine dahil olmak istemiyor.

    Fortune’da yer alan bir araştırma sonuçlarına göre, Z jenerasyonu bir önceki milenyum jenerasyonuna kıyasla daha az kazanıyor, daha fazla borçla karşı karşıya kalıyor ve suça daha fazla eğilim gösteriyor. TransUnion ajansı tarafından yapılan bir araştırma ise enflasyon sabitlendiğinde bugün 20’li yaşlarda olan gençlerin ortalama $45,500 kazandığını, milenyum jenerasyonunun ise kendi zamanlarında $51,852 kazandıklarını gösterdi.

    Dahası, bugün gıda ve yakıt daha pahalı iken, ev fiyatları iki katın üzerine çıkmış durumda. Haliyle, birçok genç insan bir şirkette yıllarını basamakları tek tek tırmanarak harcamak yerine sağlıklarını koruyup kafalarının rahat ettiği bir yaşamı tercih ediyor. Ek mesai, düzensiz çalışma saatleri ve büyük sorumluluklardan kaçındıkları işleri tercih eden gençlerin tercih ettikleri bir meslek öğretmenlik. Bu meslek ile düşük seviyeli bir iş uzun tatille dengelenebiliyor. Üniversite mezunu olmayan Z jenerasyonu ise ticarete eğilim gösteriyor.

    Tüm bunların yanında, Z jenerasyonu milenyum jenerasyonuna kıyasla iki kat daha stresli, gergin ve depresif. Yetişkinlere özgü sorumluluklar almaktan kaçınan yapıları, Z jenerasyonunu mental olarak daha fazla etkiliyor. Bu durum birçok gencin 40’lı yaşlarının başında emekli olacağına işaret ediyor.

    Business Insider’da yer alan bir araştırmaya göre, CEO’ların %52’si şirket kültürlerinin ‘zehirleyici’ olduğunu itiraf ediyor. Gençler haksız mı?

    Kaynak: Yahoo Finance
    Ana görsel: cottonbro studio/Pexels

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler