YouTube’un uygulamaları karşısında öfkesi taşan YouTuber’lar Derneği, Avrupa’nın en büyük sendikası IG Metall’in desteği ile YouTube’dan taleplerde bulundu.
YouTubers Union (YouTuber’lar Derneği), IG Metall desteği ile “FairTube” adını verdikleri işbirliği girişimini YouTube’a sundu. YouTuber’lar, 23 Ağustos’a kadar cevaplanmasını istedikleri taleplerini “şeffaflığın artırılması ve içerik üreticiler arasında lobi gücünün artırılması” olarak ifade etti.
Motherboard sayfasına konuşan dernek başkanı Jörg Sprave, “karların azalması veya gerçekçi olmayan isteklerde bulunmadıklarını, şeffaflık ve ticari ortak gibi muamele görmek istediklerini” belirtti. Sprave, Gizmodo’ya yaptığı açıklamada ise kampanya hakkındaki videolarının yayınlanmasından bu yana üye sayılarının 1,200 arttığını söyledi.
YouTube üreticileri son yıllarda karlarının düşmesine neden olan gelişmelerden son derece rahatsız. 2017’de yaşanan “Adpocalypse”, ISIS’in başını çektiği aşırı radikal propoganda içeriği öncesinde beliren reklamlar nedeniyle birçok reklamverenin YouTube’dan çekilmesine neden olmuştu.
YouTube, yaşanan sorunların ardından yaptığı algoritma güncellemeleri ve hayata geçirdiği (ve fazlasıyla eleştiri alan) telif hakkı ihlali sistemiyle nasıl içerik üretilmesi gerektiğine önemli değişiklikler getirdi. Adpocalypse sonucunda yaşanan kar azalışı, Sprave’i 2018 yılında YouTuber’lar Derneği’ni kurmaya yöneltti.
Sprave, “YouTuber’ın başarısını sağlayan gerçek içerik üreticilerin sansüre maruz kaldığını, hesaplarının ve videolarının silindiğini veya gizlendiğini” belirterek, “YouTube ile geçinmek artık mümkün değil” ifadesini kullandı.
Sprave, kitle kaynaklı çalışanlara da destek veren IG MEtall ile kurulan işbirliğinin her iki tarafa fayda sağlayacağını belirtti. “Biz IG Metall’ın politik nüfuzu ve tecrübesine onlar da YouTube ekosistemini anlamaya ve içine girmeye ihtiyaç duyuyor” dedi.
Taleple karşılanmazsa?
YouTuber’lar yayından kaldırılan videoların ve yayın kılavuzu ihlallerinin bağımsız olarak değerlendirileceği bir kurulun oluşturulmasını şikayetlerin yapay zeka ile değerlendiren otomasyon sisteminin insanlarla değiştirilmesini istedi.
YouTuber’ların bir diğer talebi, bir resmi danışmanlık kurulu aracılığı ile YouTube’un karar verme mekanizmasına dahil olmak.
Eğer YouTube taleplere yönelik bir cevap vermezse, YouTuber’lar Derneği iki seçenek üzerine odaklanacak. İlki, IG Metall avukatları aracılığı ile YouTube’ın yasal durumu üzerinde inceleme başlatılmasına çalışmak. Böylece yasalar altında içerik üreticilerin YouTube çalışanlarından taleplerde bulunması ve Avrupa’nın şeffaflığın artırılmasını şart koşan GDPR kanunu ile şeffaflığın artırılmasını sağlamak mümkün olabilir. İkinci ve derneğin son çare olarak gördüğü seçenek YouTuber’lar ve YouTube komünitesine çağrıda bulunarak “daha iyi çalışma şartları talep etmek.”
Sprave, uzlaşma sağlanması halinde YouTube’un da süreçten faydalı çıkacağını kitlesinin artacağını savundu.
Nihayetinde, sendikalaşma adımlarının YouTuber’lar arasında da yayıldığına tanık oluyoruz. Hayırlısı.