Okyanus ve denizlerimiz milyonlarca ton plastik atığı barındırıyor. Ocean Cleanup gibi dev temizleme operasyonları dahi plastiklerin dönüşümü ve yok edilmesi noktasında bir çözüm sunmuyor. Yeni geliştirilen biyobozunur plastikler dünyayı ve sularımızı bu kirlilikten kurtarabilir.
Biyoplastikler fosil yakıt türevlerinden değil bozunabilir biyolojik maddelerden -biyokütleden- imal ediliyor. Biyoplastik ürünler geleneksel plastiklere göre daha hızlı yok olabilse de bunları üretmek için verimli toprakların yanı sıra tatlı sulara da ihtiyaç var. Bu da herkesin ayıramayacağı kaynaklardan…
Yeni yöntemin faydaları
Tam da bu noktada “biyokütle” yerine “deniz yosunu” kullanılması, kaynak kullanımı noktasında yüksek avantajlar sunuyor. Bu yeni nesil biyoplastikler sularda çözünebiliyor. Dahası, petrol türevli plastik ürünlerin kullanımının azalması, petrol kullanımı noktasında da bağımlılıkları azaltıyor.
Yeni yöntem nasıl çalışıyor?
Tel Aviv Üniversitesi’nden İsrailli araştırmacıların Bioresource Technology‘de yayınlanan makalesinde, bazı mikroorganizmaların doğal olarak polimer üretebildikleri ve Polihidroksialkanoat (PHA) olarak da bilinen bu maddenin plastik yapımında kullanıldığı bilgisiyle başlayan bir süreç anlatılıyor.
Aslında bunu hâlihazırda karadaki bitkilerle beslenen mikroorganizmalar üzerinden yapan firmalar var fakat burada yüksek tatlı su kaybı yaşanıyor. İsrailli araştırmacılar ise bu su kaybını ortadan kaldıran, deniz yosunu ile beslenen bazı mikroorganizmaların da PHA üretebildiği buluşlarıyla ön plana çıkıyor.
Araştırmacı Alexander Golberg basın açıklamasında bu buluşu şöyle açıklıyor:
Hem çevreye hem de bu çevre sakinlerine dost olan, tamamen deniz kaynaklarına dayalı bir biyoplastik üretmenin mümkün olduğunu kanıtladık.
Her yıl 8 milyon ton plastik atık çeşitli şekillerde sularımıza karışıyor. Bu sorun, deniz yaşamını ve dolayısıyla tüm dünyayı da temelden tehdit ediyor. Plastik kullanımına çeşitli noktalarda yasaklar getirilse de şüphesiz bu iş tüketicilerde bitiyor. Plastiğin doğaya zarar vermeyen bir formu üretilene kadar plastik tüketiminizi gözden geçirmenizde, tüketiyorsanız da geri dönüşüme katıldığından emin olmanızda büyük fayda var.
Bu yazı Yiğit Kırca imzası ile Gelecek Şimdi sayfasında yayımlanmıştır.