Cuma, Kasım 22, 2024
More

    Yeryüzündeki en büyük gökdelen uzaydan Dünya’ya sarkacak

    Dünyanın en yüksek gökdeleni olan Burç Halife’ye ev sahipliği yapan Dubai, görünüşe bakılırsa yerden yükselen mega yapılarla bile yetinmeyecek kadar fütürist bir yer halini almış durumda. Öyle ki, New York merkezli Clouds Architecture firması gözlerimizin görüş alanına sığmayacak bir proje hazırladı: Analemma Kulesi.

    Çok güçlü bir hayal gücünün ürünü olan kule, Dubai’ye ait olacak ancak her gün kuzey ve yarımkürede gezinerek Dünya etrafında ‘8’ çizecek. Clouds Architecture firmasının web sitesinde verilen bilgide, ‘geleneksel olarak Dünya merkezli temel içeren gökdelenlere kıyasla, Analemme Kulesi’nin uzay temelli olacağı’ ifade edildi. Temeli (aynı zamanda zirvesi) yerden 50,000 km yükseklikte yer alan bir asteroidde olacak Analemma, ‘Evrensel Yörünge Destek Sistemi (UOSS)’ teknolojisi ile inşa edilecek.

    Peki, kule nasıl inşa edilecek? İlk olarak -nasıl olacağı bilinmez- bir asteroid Dünya’nın yörüngesine çekilecek. Ardından çok güçlü kablolar sarkıtılacak ve devasa kule bu kablolara tutunacak. Yetmezmiş gibi asteroid ile Dünya yörüngesinde 24 saatte bir tur atacak (bunun da nasıl olacağı bilinmiyor). Mimarlar, kulenin temelinin asteroidde hazır olacağı için dünyanın istenilen yerinde inşa edilerek temele monte edilebileceğini belirtti. Başlangıç için en ideal nokta olarak, Dubai seçildi.

    Dubai’in seçilmesinin ise iki sebebi bulunuyor. Birincisi, gökdelen çılgını şehrin bu alanda uzman olması. İkincisi, gökdelen inşası için gerekli bütçenin New York’un beşte birine denk gelmesi (bunun temel sebebi de berbat şartlarda ve feci ucuza çalıştırılan işçiler kullanılması).

    Kulenin tasarımı nasıl olacak?

    Clouds Architecture fazla havada uçan kulesi için eşdeğerde bir konsept öngörmüş. Kule birçok farklı ofislerden seralara ve uyku alanlarına kadar çeşitli bölümlerden oluşacak. Transfer kısımları, yer ile yörünge arasında insan ve mal taşımacılığı yapılmasını sağlayacak. Alçak yörüngede halı saha maçı yaptıktan sonra aşağı inip duş alabilecek, sonra kulenin bir başka kısmındaki restoranda akşam yemeğinizi yiyebileceksiniz. Ayrıca, alışveriş ve eğlence alanları da bulunacak.

    Kulenin en yüksek iki bölümü sırasıyla 17,000 ve 20,000 metre yükseklikten başlayacak ve dini bölümler ile cenaze alanlarını içerecek. Kulenin yerden en yüksek kısmı ise 32,000 metrede yer alacak.

    En zengin manzaralı kule olacak

    Analemma Kulesi’nin enerjisi nasıl karşılanacak derseniz, cevabı son zamanların en trend konularından bir tanesine dayanıyor: Yörünge güneş santralleri. Atmosferin üzerinde yer alacak (ve nasıl, kim tarafından ne zaman yapılacağı belli olmayan) paneller, 7/24 enerji üretecek. Kulenin içinde su arıtma sistemi yer alacak ve yağmur ile bulutlardan elde edilen sıvı ve nem ile beslenecek.

    Ütopik kulenin en büyük özelliği ise şüphesiz sunacağı manzaralar olacak. 24 saatte bir Dünya yörüngesinde 8 çizecek olan kule, bu sayede kuzey ve yarımkürenin yanı sıra uzaya ait bol ve çeşitli manzaralar sunacak. Kulenin en yavaş hareket ettiği anlar, New York üzerinden geçtiği dakikalar olacak. En üst katlarda yer alan ev, ofis sahipleri uzay boşluğunun sınırsız hazını çıkaracak.

    Fiyata gelince, inşaat maliyeti ve Dünya’dan uzaklaşma hissine bağlı olarak en ucuz apartman veya ofisin birkaç milyon dolardan başlaması bekleniyor.

    Analemma Kulesi’nin sunacağı farklı manzaralar.

    Gerçek olma ihtimali ne?

    Etkileyici bir plan olsa da Analemme Kulesi projesinde çok fazla açık var. Gerçek olabileceği tarihe kadar iyi bir bilim-kurgu dizisi, filmi veya kitabına konu olabilir. Ben böyle düşünsem de, projenin sahibi mimarlar çok yakı tarihlerde hayata geçebileceğini düşünüyor.

    ESA’nın Rosetta görevi ile asteroid madenciliğinin geleceği için büyük bir atılım yaptığını belirten Clouds Architecture, NASA’nın da 2021’de gerçekleştireceği numune toplama göreviyle bu alanda daha da ilerleneceğini not düştü. Proje için kesin bir tarih verilmese de, şimdiden Analemma’da yaşayacakların dikkat etmesi gereken durumlara dikkat çekildi. 32,000 metrede güneş ışınlarına 45 dakika daha fazla maruz kalmanın yararlı olduğunu belirten proje sahipleri, buna rağmen -40 derece sıcaklığa sahip olacak irtifada dışarıya mutlaka koruyucu giysi ile çıkılacağını belirtti.

    Neredeyse 32,000 metrede köpek gezdirmekten bahsedecek mimarlara birkaç soru sormak gerekiyor:

    1- İnşa etmeyi planladığınız büyüklükteki kuleyi istediğiniz yörünge hareketi ve hızda taşıyacak asteroid nerede ve nasıl yörüngeye çekeceksiniz?
    2- Kuleyi kaç yılda, nasıl inşa edeceksiniz?
    3- Dünyada inşa edilen parçaları asteroidden sarkan kablolara nasıl takacaksınız?
    4- Kuleye enerji verecek uzay güneş santrali daha teori iken ne zaman ve nasıl inşa edilecek?
    5- Bu kadar uzun bir kule yörüngedeki sayısız uyduyu riske atmayacak mı? Ayrıca sürekli meteroit çarpmasına maruz kaldığında nasıl onarılacak?

    Bu liste uzayıp gider ancak hayal gücünün en zoru başarmak için başlangıç noktası olduğunu biliyoruz. Bizler göremeyecek olsak bile, Analemma yüzyıllar sonra şanslı torunlarımız için bir yaşam yeri konseptine dönüşebilir, dahası bir uzay gemisi olarak inşa edilebilir. Bir uzay gemisi entegreli koloni örneği görmek isteyenler, Sidonia’yı izleyebilirler.

    İlginizi çekebilir: Ay’da kurulacak enerji santralleri Dünya’nın enerjisini karşılayabilir.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler