Uzun zamandır karşılaşılan bir problemdi ve sonunda çözüme kavuştu. Araştırmacıların kafasını uzun süredir kurcalayan problem ise şu; Alzheimer belirtileri gösteren bazı insanlarda ölümlerinin ardından yapılan detaylı otopsiler sonucu görüldü ki Alzheimer spesifik tau protein birikimi ve plak oluşumları bu bireylerde yok.
Peki bu bireyler Alzheimer değilse ne? Araştırmacılar bunama bağlantılı yeni bir hastalık olduğundan şüphe duyuyorlar. Alzheimer gibi davranan bu hastalık yeni bir nöro-dejeneratif hastalık olabilir. LATE (limbik-predominant yaşa bağlı TDP-43 ensefalopati) adı verilen yeni hastalık, genellikle 85 yaş ve üzerindeki “en yaşlı yaşlıları” etkiliyor.
Ayrıca hastalığın TDP-43 adı verilen bir proteinin hatalı versiyonu ile ilişkili olduğu tahmin ediliyor. Bu protein beynin hipokampus ve orta frontal girus gibi bellekle ilişkili bölgelerinde, ayrıca amigdala gibi hisleri ve yaşamsal dürtüleri düzenleyen yerlerde birikiyor. Kabaca 85 yaşın üzerindeki her 4 kişiden birinde proteinin bu bölgelerde biriktiği görüldüğünden, hastalığın bu yaş grubunda en az Alzheimer hastalığı kadar önemli bir tehdit olduğu düşünülüyor.
Bilim insanlarının geçtiğimiz on yıl içinde hafıza sorunları yaşayan hastaların ileri analizlerinde (nöro görüntüleme, beyin-omurilik sıvısı analizleri) gördüler ki bu bireyler Alzheimer değil, yeni bir bunama türü olarak görülen LATE hastası.
-ScienceisEverything-