ABD Donanması’na ait dev insansız casus uçak X-47B, ilk kez havada yakıt ikmali yaptı. Virginia açıklarında yapılan denemede 181 litre yakıt alan X-47B, dünyanın havada yakıt ikmali yapabilen ilk insansız hava aracı unvanını da aldı.
ABD’nin deniz aşırı operasyonlarda en büyük kozlarından biri olacak X-47B, ilk kez havalandığı Mayıs 2013’ten bu yana yapılan deneme uçuşlarına sorunsuz devam ediyor. Northrop Grunman tarafından geliştirilen casus uçak, Virginia açıklarında yapılan denemede havadaki ilk yakıt ikmalini gerçekleştirdi. Havada 181 litre yakıt alan uçak, operasyon kabiliyeti açısından mevcut tüm drone’ların da önüne geçmiş durumda.
ABD, İkinci Dünya Savaşı’nın resmen sona erdiği 9 Mayıs Zafer Günü’nde (V-Day) yeni zırhlılarını gözler önüne sermeye hazırlanan Rusya’ya da iyi hava atmış durumda. ABD Donanması’nın insansız hava araçları programında yer alan Yüzbaşı Beau Duarte, “Elde edilen başarı Donanma için çok önemli bir adımı temsil ediyor… Havada otonom yakıt ikmali yapabilmek insansız hava araçlarının menzilini ve operasyonların esnekliğini artıracak, aynı zamanda uçak gemilerinin gücünü genişletecek” ifadesini kullandı.
Ne için kullanacaklar?
ABD’nin Irak ve Afganistan’da denediği yeni nesil silahların yanı sıra proje aşamasında batan hava araçları olduğunu biliyoruz. X-47B, geride kalan birçok arasından başarıyla sıyrılmış gibi duruyor. İnsansız casus uçağın birkaç yıl içinde olmasa da, uçak gemilerinin öne çıkacağı ve vurulma ihtimali düşük askeri operasyonlarda (Libya gibi) kullanılması muhtemel. Eğer ABD teknolojisine çok güveniyorsa, X-47B Afganistan, Pakistan ve hatta İran gibi sürekli gözlem altındaki hedeflerde de kullanılabilir.
Rus Sputnik sitesi ise ABD’nin X-47B’yi halen ne amaçla kullanacağına dair bir fikri olmadığını öne sürdü. Geliştirilmesi ve sonuç vermesi yıllar aran F-35 savaş uçağına 1 trilyon dolar harcama yapan ABD hükümeti, X-47B konusunda da sıkça gidip geldi.
Navy League ulusal derneğinin düzenlediği Sea-Air-Space fuarında konuşan Donanma Bakanı Ray Mabus, ‘özellikle otonom araçlar olmak üzere insansız sistemlerin önemi artan sularda öne çıkması gerektiğini’ belirtti.
Barack Obama’ya 2008 yılında başkanlık seçimini kaybetmesinden tanıdığımız John McCain ise X-47B’ye muhalefet yapan isimlerden. Kerry, Savunma Bakanı Ashton Carter’a gönderdiği mektupta, otonom hava araçlarının yer aldığı UCLASS programındaki ‘yakıt için iniş gerektirmeyen uçuşlara fazla önem verildiğini’ ifade etti.
Kısaca X-47B’nin uçak gemilerinden başarıyla havalanarak inebilmesi bazılarını sevince boğarken diğerlerini de endişelendirmiş durumda. Buradan yola çıkarak Suudi Arabistan ve Polonya gibi ülkelere yapılan silah satışları ve Ortadoğu’da deli gibi mermi harcayan çatışmaların yapılan askeri harcamaları dengelemediğini görebiliriz.
Rusya gövde gösterisi yapacak
Stalingrad kuşatmasının kaldırıldığı 2 Şubat 1943’ten Berlin’deki nihai saldırının düzenlendiği 30 Nisan 1945’e kadar 2 milyona yakın asker kaybeden Rusya, İkinci Dünya Savaşı’nı sonlandıran taraf olmayı hak ettiği kabul edilen başarısını 9 Mayıs’ta 70’inci yıldönümünde büyük bir geçit töreni düzenlemeye hazırlanıyor.
Sputnik’te yer alan bilgiye göre, Rusya BTR-80 ve amfibi BTR-82 zırhlılarının yanı sıra T-80 ile T-72B3 tanklarını da geçit töreninde kullanacak. BMP-2 ve BMP-3 zırhlı personel taşıyıcılar da törende yer alacak. ‘Büyüklük’ göstergesi adına S-400 ve S-500 hava savunma bataryalarının da Kızıl Meydan’da görülmesi muhtemel.