Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    Voyager 1, 37 yıl aradan sonra yedek motorlarını ateşledi

    Uzay keşfinin yıldızlararası boyuttaki temsilcisi Voyager 1, uzay boşluğunda maruz kaldığı radyasyona rağmen durmak bilmeden yoluna devam ediyor. Dünya’ya halen radyo sinyalleri göndermeye devam eden Voyager 1, aynı zamanda yedek motorlarının da ilk günkü gibi çalıştığını gösterdi.

    Sinyallerinin Dünya’ya ulaşmasını sağlayan konusu standart iticileri ile sağlayan Voyager 1, yıldızlararası uzaya çıktığı Ağustos 2012’den bu yana konumunda bozulma yaşamaya başladı. Standart iticilerin çözüm sağlamaması ardından, NASA en son Kasım 1980’de ateşlenen rota düzeltme manevrası iticilerinin (TCM) ateşlenmesine karar verdi. Uzun süreli manevralar için kullanılan ve kısa süreli ateşlemeler için tasarlanmayan TCM, buna rağmen denemeyi sorunsuz aştı.

    Voyager’ın en unutulmaz fotoğrafı: Soluk Mavi Nokta

    NASA Jet İtki Laboratuvarı’ndan (JPL) Chris Jones, ‘Voyager uçuş ekibinin ateşlemeyi yapabilmek için onlarca yıllık verileri incelediğini ve artık kullanılmayan dilde yazılan programları analiz ettiğini’ söyledi. İticilerin başarılı olmasının ardından, Ocak 2018’de yapılacak manevra ile Voyager 1 görevinde yeni bir sayfa açılması bekleniyor.

    JPL’den Suzann Dodd, 37 yıldan bu yana kullanılmayan iticilerin halen aktif olması sayesinde Voyager 1 görevinin iki ile üç yıl arasında uzatılabileceğini belirtti. Nihayetinde TCM iticileri kullanılmaz olacak çünkü motorların faaliyete geçebilmesi için uzay aracının enerjisini tüketerek ısınması gerekiyor. Voyager 1 yeterli enerji sağlayamayacak noktaya geldiğinde, otomatik olarak standart konumlama iticileri devreye girecek. Voyager 1, plütonyum-238 ile beslenen radyo-izotop termoelektrik jeneratör (RTG) kullanıyor.

    Uzaylılara gönderilen ‘Altın Plak’ satışa çıkarılacak

    Sırada Voyager 2 var

    Voyager 1 ve ikizi Voyager 2, Güneş Sistemi’ni turlamak için 1977 yılında ateşlenmişti. Gaz ve buz devlerini temsil eden Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’ün yanından geçen ikizler, görev sürelerinin fazlasıyla üzerine çıkarak yollarına devam etti. Voyager 2’nin birkaç yıl içinde ikizine katılarak yıldızlararası uzaya çıkması bekleniyor.

    NASA, yakın gelecekte Voyager 2 üzerindeki TCM iticilerinin de çalıştırabileceğini ancak standart iticilerinin Voyager 1’e kıyasla çok daha iyi durumda olduğunu belirtti. Voyager uzay araçları, akıllı Dünya dışı varlıklarla karşılaşma olasılığına karşı Altın Plak taşıyor. Tüm Dünya dillerinde mesaj içeren plakların kopyaları, geçtiğimiz yıl satışa sunulmuştu.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler