Perşembe, Kasım 21, 2024
More

    Van Gölü’nün derinliklerinde 3,000 yıllık kale kalıntıları bulundu

    Van Gölü’nün derinliklerinde efsanevi bir canavar değil ama antik bir kalenin izleri bulundu. Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Profesör Tahsin Ceylan’ın başını çektiği ekip, yaklaşık 1 kilometre uzunan kalıntılara rastladı. Kalenin duvarlarının 3-4 metre uzunluğunda olduğu belirtildi.

    Daily Sabah’a konuşan tahsin, “Gölün derinliklerinde kalıntılar olduğuna dair söylentiler vardı ancak birçok arkeolog ve müze yetkilileri bunun olamayacağını savundu” ifadesini kullandı. Görüldüğü gibi söylentilerin doğru olduğu anlaşıldı ve Van Gölü’nün derinliklerinde son zamanların en ilginç keşiflerinden biri yapıldı.

    Ağırlığı yontma taştan yapılan kalenin, Demir Çağı’nda var olan Urartu medeniyetinden kaldığı düşünülüyor. M.Ö dokuzuncu ve altıncı yüzyıllar arasında hüküm süren uygarlık aynı zamanda ‘Van Krallığı’ olarak da adlandırılıyor. Van Gölü’nün su seviyesinin geride kalan yüz yıllarda değişmesi, kalenin inşa edildiği dönemde çok daha sığ olduğuna işaret ediyor.

    Hürriyet Daily News’e bilgi veren Ceylan, “Van Gölü civarında birçok medeniyet hayat buldu… Gölü ‘üst deniz’ olarak adlandırdılar ve birçok gizem barındırdığına inandılar. Bu inanışı benimseyerek, gölün gizemlerini ortaya çıkarmayı amaçlıyor” dedi.

    Peri bacaları ve batıklar

    Ceylan ve ekibinin suatında keşfettiği sadece kale kalıntıları ile de sınırlı değil. Geçtiğimiz yıl yapılan dalışlarda 4 kilometrekare alana yayılan ve ‘sualtı peri bacaları’ olarak adlandırılan dikitler keşfedilmişti. Dahası, bin yıl öncesine uzanan mezar taşları bile bulundu. Bu yıl içinde yapılan araştırmalarda da 1948 yılında battığı düşünülen bir Rus gemisi ortaya çıkarıldı.

    Ceylan, “Sualtında bir kale bulmak mucizevi bir olay. Arkeologlar buraya gelerek kalenin geçmişi hakkında bilgiler elde etmeye çalışacak” dedi.

    Sualtında binlerce yıldır saklanan kale hakkında merak edilen birçok soru var. Bir tanesi, duvarların gölün dibindeki katmana nasıl gömüldüğü. Nasıl inşa edildiği ortaya çıkarılarak Urartu medeniyeti hakkında yeni bilgiler elde edilebilir. Ceylan, bu aşamada arkeologlar için araştırılması gereken yeni bir alan keşfettiklerini düşünüyor.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler