Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) mürettebatının Soyuz kapsülünü park ettiği 18 dakikalık operasyon, yörüngede nadir tanık olduğumuz görüntüler oluşturdu.
Uluslararası Uzay İstasyonu 4 Eylül ile 11 Eylül arasında az yaşanan bir kalabalığa tanık oldu. Rus kozmonot Sergey Volov, Kazak kozmonot Aidyn Aimbetov ve Danimarkalı astronot Andreas Mogensen’i taşıyan Soyuz kapsülü, sekiz günlüğüne olsa da UUİ’deki mürettebat sayısını dokuza çıkardı.
Uzayda 879 günle en fazla zaman geçiren insan olan Gennady Padalka’nın geri döneceği Soyuz kapsülünü ve malzeme getirmek için gelen Aidyn ve Mogensen, 11 Eylül’de Padalka ile Dünya’ya geri döndü. Mogensen, uzayda kaldığı kısa süre içinde yerçekimsiz ortamda kas ve iskelet ağrılarını dindirmek için geliştirilen ‘Skinsuit’ giysisini denedi.
Giving @Astro_Andreas last min infos during final @ESA_EAC training b4 #IRISS launch. Not about dress code though 😉 pic.twitter.com/Lbi3fwgNSb
— Alexander Gerst (@Astro_Alex) July 8, 2015
Üç astronotun Dünya’ya dönüşü öncesinde, Padalka EVA partneri Kornienko ve Scott Kelly ile uzay istasyonundaki diğer Soyuz kapsülünü park etmek için kısa bir gezintiye çıktı. Üçlünün amacı, Padalka ve Kelly’i Mart ayında UUİ’ye getiren Soyuz TMA-16M kapsülünü Avrupa kısmındaki kenetlenme yerinden ayırarak Rusya bölümündeki Zvezda Hizmet Modülünü’ne bağlamaktı.
Soyuz’un manevra kabiliyeti göz dolduruyor
Yer kumanda merkezi ile 28 Ağustos günü koordineli olarak gerçekleştirilen operasyon, 18 dakika içinde tamamlandı. NASA’nın Instagram’da hızlandırılmış video olarak yayımladığı park etme süreci, astronotların yerçekimsiz ortamda Soyuz’a manevra yaptırma kabiliyetini gözler önüne seriyor.
Operasyonun yer kumanda merkezinden çekilen görüntülerine göz atmak isterseniz:
Padalka’nın gidişinin ardından, Mart ayından bu yana bir yıllık görev için Kornienko ile UUİ’de bulunan Scott Kelly uzay istasyonunun yeni kumandanı oldu. Padalka, Aimbetov ve Mogensen’in Dünya’ya getirdiği bilimsel numuneler arasında, Kelly’nin kanı da bulunuyor. Kan örneği, uzun süre yerçekimsiz ortamda kalmanın insan vücudu üzerindeki etkilerini analiz etmek için kullanılacak.