Pazar, Aralık 22, 2024
More

    Uzay istasyonuna ‘android’ gönderilecek

    Rusya, SAR-401 insansı robotun uzay istasyonunda görev almak için hazır olduğunu açıkladı. Androidin özelliği, kullanıcısını tarafından giyilebilir bir arayüz tarafından kontrol edilmesi.

    Uluslararası Uzay İstasyonu, 3D alıcılara sahip robotlar ve 3D yazıcının ardından yeni bir teknolojiye kavuşmaya hazırlanıyor. Gagarin Kozmonot Eğitim Merkezi’nde test süreci sona eren SAR-401 adlı robotun, UUİ’ye bir sonraki kargoda teslim edilmesi planlanıyor.

    Eğitim merkezinin başkanı Yuri Lonçakov, ‘çok büyük bir robotik projeye sahip olduklarını ve SAR-401’in bu projenin en önemli basamaklarından biri olduğunu’ belirtti.

    JSC Android Technics firmasının ürünü olan SAR-401, Rusya Bilim Akademisi Bilgisayar Merkezi ile yapılan ortak çalışmayla geliştirildi. Rusya’nın uzay-havacılık kenti olarak adlandırabileceğimiz Star City’de (Yıldız Şehri) 2013’te görücüye çıkan SAR-401, UUİ’de 50’den fazla fonksiyonu yerine getirebilecek kapasiteye sahip.

    İnsan + robot formülü

    Lonçakov, UUİ’nin yüzeyindeki dev robotik kolları temsil eden Kanada yapımı Dextre’nin uzay keşfinde robotların neler yapabileceğini gözler önüne serdiğini söylerken, ‘yine de robotun asla insanın yerini alamayacağını’ ifade etti.

    Robotların bozulma riskine karşı insanların rutin ve acil görevlerde uzay aracı içi ve dışı görev yapabilme kabiliyeti olduğunu belirten Lonçakov, ‘robot + insan birleşimiyle mükemmel sonuçlar alabileceklerini’ söyledi.

    İnsan tarafından giyilen arayüzle kontrol edilen SAR-401, bu tanıma çok iyi oturuyor. Dahası, Rusların peşinde koştuğu projeler sadece uzay-havacılıkla kısıtlı değil.

    ABD Ordusu için geliştirilen robotik arazi araçlarına benzeyen bir robot, Ocak 2015’te Tochmash Araştırma Enstitüsü tarafından Putin’e sunulmuştu. Putin’i fazla etkilemeyen robot, ABD’nin yük taşımaya odaklı BigDog‘una kıyasla silah taşıyor ve ilk yardım yapabiliyor.

    UUİ’de robotların sayısı artıyor

    Dünya’nın 400 km üzerinde gezinen UUİ’de kullanılan en önemli ve gelişmiş robot, şüphesi Dextre. Special Purpose Dexterous Manipulator (SPDM) olarak da bilinen iki kollu robot, uzay istasyonu dışındaki ana bakımdan sorumlu.

    Dünya’dan kontrol edilebilen Dextre, astronot ve kozmonotlar uyurken batarya ve kamera değişimi gibi görevleri gerçekleştiriyor. Dextre’nin boyunu aşan görevlerde, insanlı uzay yürüyüşleri gerçekleştiriliyor.

    [Wikipedia]
    [Wikipedia]
    NASA Johnson Uzay Merkezi tarafından geliştirilen ve Şubat 2011’den bu yana UUİ’de görev yapan Robonaut 2 (R2), Ağustos 2014’te istasyonda monte edilen esnek bacaklarıyla bir gün uzay yürüyüşleri gerçekleştirebilir.

    https://www.youtube.com/watch?v=g3u48T4Vx7k&feature=player_detailpage

    UUİ’de gerçekleştirilen deneylerin bir parçası olan 200 mm’lik minyatür uydular ise(SPHERES) Google’ın Tango projesiyle geliştiriliyor. NASA, Google’ın 3D alıcılara sahip akıllı telefonlarıyla küre şeklindeki robotların ölçüm, iletişim, kamera ve hareket özelliklerini artıracak. SPHERES, yerçekimsiz ortamda CO2’i itici kuvvet olarak kullanıyor.

    Tornavidan bir sonraki hedef pizza

    Uzay istasyonunda kullanılan bir diğer kritik teknoloji, Made in Space firmasının geliştirdiği 3D yazıcı. Kasım 2014’te test süreci başlayan yazıcıda üretilen ilk nesneler, kontrol edilmeleri için Şubat ayında Dragon kapsülüyle Dünya’ya iletildi.

    Dünya’dan aylar içinde gelmesi beklenecek kargo yerine, uzay istasyonunda tornavida, çekiç ve ingiliz anahtarı gibi el aletlerini üretebilmek, gelecekteki operasyonlarda inanılmaz bir zaman tasarrufu sağlayacak. NASA’nın 3D yazıcılarda üst düzey planları, pizza gibi yiyecekleri yerçekimsiz ortamda basmak olacak.

    SAR-401 ve örümcek bacaklı R2 UUİ’nin operasyon gücünü önemli ölçüde artıracak. Yine de yerçekimsiz ortamdaki en önemli donanımın espresso makinesi olduğunu söylemek yanlış olmaz.

    [Made in Space]
    [Made in Space]

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler