Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    Uzay-havacılıkta ABD-BAE işbirliği başlıyor

    Hindistan’ın ardından uzay keşfinde sessiz sedasız operasyonlarını artırmaya başlayan BAE, Abu Dabi’de imzalanan anlaşmayla uzay-havacılık alanında önemli bir müttefik edindi.

    BAE ve ABD arasında yapılan anlaşma, uzay-havacılık araştırmaları yapılması, hava sahasının barışçıl amaçlarla kullanılması ve insanlık adına uzayda barışçıl amaçlı çalışmalar yapılmasını öngörüyor.

    Anlaşma, NASA Başkanı Charles Bolden ile BAE Uzay Ajansı Başkanı Dr. Khalifa Al Romaithi tarafından imzalandı.

    Hedef: Mars

    BAE, geçtiğimiz yıl Mars’a gönderilmek amacıyla geliştirilen Hope uydusunun üzerinde çalışıldığını duyurarak bir anda dikkatleri üzerinde toplamıştı. Arap emirliklerinin uzay keşfine güçlü yatırım potansiyeli bulunması ve ilk keşif noktası olarak Mars’ı belirlemeleri, haliyle NASA’nın da dikkatinden kaçmadı.

    Bolden, imza töreninde yaptığı konuşmada “NASA’nın Mars’a uzanan yolculuğunda özel firmaların yanı sıra uluslararası işbirliğini de tercih ettiğini ve BAE ile yapılan işbirliğinin Mars keşfinin yanı sıra uzaydaki barışçıl operasyonlara destek sağlayacağını” belirtti.

    Bolden, ABD ve BAE’den birçok bilim insanının uzun yıllar sürecek işbirliği için şimdiden proje görüşmelerine başladığını söyledi.

    [NASA]
    [NASA]
    Uzun vadede hedef Mars olarak belirse de, iki ülkenin çalışmaları ilk aşamada uzay bilimleri, Dünya gözlemleri ve Dünya bilimleri, havacılık, uzay operasyonları ve keşif, eğitim, teknoloji, güvenlik ve görev güvenliği gibi karşılıklı fayda sunan alanlara odaklanacak.

    Ayrıca, iki ülke hava araçlarını, bilimsel donanımları, araştırma tesislerini, uzay aracı ve uzay araştırma platformlarını ve takip, telemetri ve veri toplama amaçlı yer-antenlerini ortak kullabilecek.

    Ek olarak, bilimsel verinin, bilim insanlarının, mühendislerin ve tecrübelerin paylaşılması amacıyla eğitim programları ve atölye çalışmaları da düzenleyecek.

    Hızlı gelişimin en kısa yolu

    BAE açısından işbirliğinin nasıl bir faydası olacak gibi bir soru sormak anlamsız olur. Öte yandan, teknoloji ve bilimde Abu Dabi-Dubai rekabetiyle büyüyen BAE’nin sadece dikkat çekmek için Mars’a uydu göndermek istemediği anlaşılmış durumda.

    Al Romaithi, ABD ve diğer ülkelerle yapılacak olan işbirliğinin en büyük faydasının “BAE içindeki uzay teknolojilerini ve uzay keşfi sektörünü kısa zamanda güçlendirmek’ olarak ifade etti.

    İki ülke arasında yapılan anlaşmanın belki de en büyük önemi, NASA ve BAE Uzay Ajansı’nın Mars keşfinde de resmen işbirliği yapacak olmaları.

    Hindistan’ın ardından BAE’nin de katkı göstereceği uzay keşfi sayesinde Güneş Sistemi’nde gözlem yapan uydu ve keşif aracı sayısında önemli bir artış gözlenebilir. On yıllar sonra Titan ve Europa gibi ana hedeflere uluslararası işbirliğinin mevyesi olan çok sayıda keşif aracı kısa zaman dilimleri içinde gönderilebilir.

    Umuyoruz, Türkiye de yakın zamanda uzay ajansı kuracak ve bu tür işbirliklerine imza atacak.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler