ABD’nin Utah eyaleti, idamlarda kullanılacak yöntemler arasında ‘infaz mangasını’ da yerleştirdi. Alınan kararın sebebi, ülke genelinde idamlarda kullanılan ilaçların azalması.
Utah, idam edilecek mahkumlar için gerekli ilaçlar kalmadığı takdirde infaz mangasına başvuracak. ABD’de geçerli olan yasaya göre, eğer idamın gerçekleştirileceği eyalet 30 gün içinde gerekli ilaçları temin edemezse infaz mangası kullanılabilir.
İnfaz mangasını stokları azalan ilaçların alternatifi olarak kabul eden Utah valisi Gary Herbert’in danışmanlarından Marty Carpenter, ‘kimsenin idam gerektirecek bir suç işlememesini temenni ettiklerini ve gerekli durumda ilk yöntemi kullanacaklarını ancak mahkemeden çıkan kararı zamanında yürürlüğe koymak zorunda olduklarını’ ifade etti.
Utah, en son 2010 yılında infaz mangasıyla idam gerçekleştirdi. Ronnie Lee Gardner, 14 yıl aradan sonra kurşunlarla infaz edilen ilk ABD’li oldu.
ABD’nin 34 eyaleti, ölüme mahkum edilen suçluları ilaçlarla idam ediyor. İkinci seçenekler ise eyalete göre değişiklik gösterebiliyor. Washington’da mahkumlar asılırken, Florida’da elektrikle idam gerçekleştiriyor.
Oklahoma eyaletinde geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen ve mahkumun zehirli iğne yapılmasından 43 dakika sonra acılar çekere öldüğü idam, ABD’de alternatif yöntemleri de tartışmaya açmıştı. İnfaz mangası ise elektrikli idam ve zehirli iğnenin anayasaya karşı geldiği kabul edilirse devreye giriyor.
Gaz odaları alternatifler arasında
ABD’nin idamlarda ilaçlardan başka yöntemler aramaya yönelmesinin nedeni, 2011’de Avrupa Birliği (AB) tarafından hayata geçirilen ve zehirli ilaçların ithalini kapsayan ambargo.
Ambargonun temeli ise Avrupa ülkelerinin idama karşı sert tutumu. The Atlantic’te yer alan bilgiye göre, insan haklarını ihlal eden bir eylem olarak kabul edilen idam o kadar büyük tepki çekiyor ki, 2009-2013 arasında ABD’deki idam cezasına karşı gelen derneklere AB ülkelerinden 4,8 milyon dolar yardımda bulunuldu.
Ohio ve Oklahoma’da geçtiğimiz yıl yaşanan ve ABD’nin yıllardır kullandığı zehirli iğnelerden farklı olarak denedeği kimyasal karışımlar, tepkilerin destek bularak güçlenmesini sağladı.
Guardian’da yer alan bilgiye göre Cumhuriyetçi Parti vekilleri Oklahoma’da yaşanan vakanın ardından gaz odaları kullanılmasını bile önerdi. Ohio eyaletinde ise yine geçtiğimiz yıl denenen midazolam ve hidromorfon karışımı ilaç mahkumun uzun süre acılar çekerek ölümüne neden oldu. Olayın ardından eyalette idamlar bir yıl ertelendi.
Temel alınan ilaçların tükenmesi veya yetmemesi halinde elektrikli sandalye kullanılmasını kabul eden ilk eyalet ise Mayıs 2014’te Tennessee oldu. Missouri’nin ise gaz odalarını düşündüğü ifade edildi.
Utah, ilaçların ardından infaz mangasını ikincil seçenek kabul eden ilk eyalet konumunda. Eyaletin bu yönteme başvurup başvurmayacağı ise belirsiz. Cumhuriyetçi Parti vekili Paul Ray ise gaz odaları ve zehirli iğnelere kıyasla infaz mangasının ‘daha insancıl ve hızlı ölüm getirdiğini’ savunuyor.