Gelişen teknolojinin giderek daha karmaşık hale getirdiği dünyada geleneksel eğitim modelleri de hızla değişiyor. Eğitim dernekleri ve üniversitelerin başını çektiği çevrimiçi eğitim, ortaokul çağındaki gençlerden akademik kariyer yapmak isteyen herkese büyük fırsatlar sunuyor.
Küresel iletişimi sınırsız kıldığı gibi bilgiye erişimi de dünyadaki herkes için eşit kılan internet, yıllar süren yüksek maliyetli geleneksel eğitim sistemini de yavaş yavaş değiştiriyor.
Sayıları giderek artan eğitim çağındaki gençler, ömürlerinin üçte birini sadece eğitime harcayıp iyi bir üniversite mezunu olmaya çalışmak yerine iş ve eğitimi bir araya getirebildikleri yeni alternatifleri değerlendiriyorlar. İnternetin mobil cihazlarla her yerde erişime sunduğu çevrimiçi programları, ‘okulsuz eğitim’ anlayışının giderek yaygınlaşmasını sağlıyor.
CV’lerin ikinci plana itilmeye başladığı günümüzde bireysel gelişimin öne çıktığına tanık oluyoruz. Kendilerini akademik kariyerde yıllar harcamak yerine birden fazla alanda eğitmek veya öğretim esnasında çalışma hayatından uzak kalmak istemeyenler, çok büyük zaman ve para tasarrufu sunan ‘okulsuz’ veya ‘okul dışı’ eğitimi tercih ediyor.
Okula gitmeden bilgisayar ve mobil cihazınızla takip edeceğiniz derslerle internet üzerinden UC Berkeley, Masachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Stanford gibi üniversitelerden eğitim almak mümkün. Akademik kariyer kovalamayanlar dışında birçok kişinin eğitim sorununu çözmeyi amaçlayan okulsuz eğitime erişmek için tek ihtiyacınız, bilgisayar kullanmaktan az çok anlamak.
Okula gidemeyenlere yardım ediyor
İş veya maddi nedenler dolayısıyla eğitime vakit ayıramayanların yanı sıra, okulsuz eğitim anlayışı okula gidemeyecek durumda olan öğrenciler için düşünülmüş bir sosyal proje.
Merkezi Birleşik Krallık’ta bulunan Inclusion Trust, okula gidemeyen öğrencilere yardım eden bir proje yürütüyor. Hastalık, hamilelik, ulaşım zorluğu veya zorbalık gibi sebeplerden okuldan uzak kalan ortaokul ve lise çağındaki gençlere çevrimiçi veriliyor.
Birden fazla programı bulunan dernek ana eğitim olarak 14-16 yaşındaki gençlere üniversiteye uzanan eğitim sürecini sunuyor. SchoolXtra adı verilen eğitimde ise okula adapte olmakta zorluk çeken öğrenciler yüz yüze ve çevrimiçi kurslarla üç aya kadar süren eğitimden geçiyor ve okula geri dönmeleri için teşvik ediliyorlar. Bridging the Gap adı verilen bir diğer program, eğitimi eksik kalmış 11-19 yaş arası gençlere konuşma ve yazmalarını geliştirici eğitim sunuluyor. 64 yaş üstü gruplara ise internet ve sosyal medya eğitimi veriliyor.
Toplumsal bir proje olarak ortaya çıkan ve 12 yıldır yürütülen NotSchool programı, öğrencileri okula adapte etmekten çok geleneksel eğitim kurallarını gençlerin ihtiyaç duyduğu esnekliğe sokmayı amaçlıyor. Öğrencilerin spesifik ihtiyaçlarını karşılamak yerine ‘sürü eğitimi’ veren anlayışın değiştirilmesi amaçlanıyor. Bu aşamada, dernek eğitmenlerle bir araya gelerek yeni öğrenim modelleri geliştiriyor.
Okulsuz eğitim topluma adapte olmakta zorlanan gençlere yardım ettiği gibi diğerlerinin eksik kalmaması gereken sosyal tecrübeleri yaşamaları için okula kazandırılmalarını amaçlıyor. Akademik eğitim alanında ise işler yeni bir boyut kazanıyor. Bu boyutun temelinde ise iTunes yatıyor.
Binlerce podcast bedava
Yabancı dil öğrenmek, yurt dışı üniversitelerde eğitim imkanı bulmak veya ülkenizde bulunmayan bir dalda öğrenim görmek artık bilgisayar başında mümkün. Cebinizi yakmayacak internet faturaları aracılığıyla dünyanın farklı noktalarındaki üniversitelerden birçok alanda eğitim alabilirsiniz.
İspanyolcadan tutun Avrupa tarihi, mikro-ekonomi, Fizik, siyasal bilim ve dijital görüntü işleme gibi çeşitli alanlarda derslere girmek artık çevrimiçi. ABD’li üniversiteler, ilk 10’a girmenizi gerektiren sınavlar olmadan birçok dersi internetten veriyor, iTunes üzerinde dinleyebileceğiniz binlerce ders notunu podcast olarak sunuyor. Birçok üniversite, YouTube üzerindeki kanallarında derslerini arşivliyor.
Stanford Üniversitesi iTunes’a odaklanırken, UC Berkeley YouTube ve iTunes üzerinden ders veriyor. MIT, sesli ve görüntülü eğitimde öne çıkan bir diğer üniversite.
iTunes ve YouTube üzerinde sunulan kaynakların yanı sıra, çevrimiçi kütüphanelerde sayısız yazılı kaynağa erişme imkanı veriliyor. MIT’nin ‘Open Courseware’ adı verilen çevrimiçi eğitim sisteminden yararlananların yüzde 44’ü ABD, yüzde 20’si Doğu Asya ve Pasifik, yüzde 17’si Avrupa ve Rusya’dan katılım gösteriyor.
Dikkat çekici istatistik, çevrimiçi derslere katılanların yüzde 43’ünün kendilerini bireysel olarak geliştiren okul dışı öğrenciler, yüzde 42’sinin ise eğitim hayatlarına devam eden öğrencilerden oluşuyor olması. Birçok kişi yüksek maliyetli ve zaman alıcı eğitim programlarına katılmak yerine, iş ve eğitimi bir arada götürme şansına çevrimiçi eğitimle erişiyor.
MIT’nin sunduğu istatistiklere göre, bireysel gelişime odaklanan katılımcıların yüzde 40’ı, çevrimiçi dersler sayesinde profesyonel oldukları alanın dışında kendilerini geliştirdiklerini belirtiyor. Yüzde 18’i ise uzman oldukları alanda yeni bilgiler elde ettiklerini ifade ediyor.
İnternet üniversiteleri
Tüm bu opsiyonların dışında, bireysel gelişim için birçok bilgi platformu bulunuyor. Video, podcast ve yazılı kaynaklarda oluşan platformlar, yaş ve coğrafya fark etmeksizin herkese kendi belirleyeceği plan kapsamında sınırsız bilgiden yararlanma fırsatı sunuyor.
Öne çıkan iyi örneklerden bir tanesi, Yale, MIT, UC Berkeley ve Stanford gibi üniversitelerden çevrimiçi dersler sunan Academic Earth.
İkinci ve dikkat çeken bir diğer örnek, yeni teknoloji aracılığıyla eğitim vermeyi amaç edinen Annenberg Media grubunun kurduğu Learner.org. Sayfada üniversite ve sonrası yaş grubu için sanat, lisan, edebiyat, matematik, bilim ve tarih alanlarında eğitim veriliyor.
Milyonlarca bedava kitap, film ve müziğe erişebileceğiniz Internet Archive ve düşünürler ile akademisyenlerin tartışmalarına yer veren Big Think, iki diğer örnek.
İnternet, eğitim alanında değişimi sürükleyen birçok insanla dolu. Bu insanlar yaratıcı fikirleriyle katı ve yorucu eğitim anlayışını yıkarak her yaştan, her kültür ve coğrafyadan insana maddi güçlerini umursamaksızın yardım etmeyi amaçlıyor. Okul dışı veya okulsuz eğitim, hayatın her alanından insana sunduğu imkanlarla mutlaka aklınızın bir köşesinde yer edinmeli.