Reklamcılıkta başarı için en önemli unsurlardan bir tanesi doğru kitleye ulaştırmak olmuştur her zaman. Ardından tüketiciyle ilişkilerin düzgün yürütülmesi ve interaktif bir iletişim yöntemi kullanmak, reklamcılık manifestosunun demirbaşlarındandır. Twitter’ın da reklamcılık servislerine başlaması, özellikle reklam ajanslarının, kreatif ajansların strateji değiştirmelerine neden oldu. Ayrıca sosyal medya reklamcılığı doğrultusunda, ajans sayısı açısından gözle görülür bir artış var. Dünya çapında rakamları göz önünde bulunduruyoruz. Bu detaylar da epey sıkıntılı bir durum çünkü medya planlama, medya satın alma gibi ve reklam verme konularında şirketler, kurumlar, oluşumlar şeffaflığa gittikçe daha fazla önem vermeye başladılar.
Facebook reklamcılıkta 2016’da ‘Batırdı’
Facebook’un reklamcılık stratejileri 2013 yılında yayımlandıktan sonra, ayarlanan algoritmalar eleştiri konusu oldu. Eleştirilerin detayına indiğimizde, dünyadaki her ülkenin reklam stratejisinin farklı olup da, Facebook’un tek bir reklam stratejisi uyguluyor olması, Facebook’tan reklam verenlerin sayısını 2016’da epeyce düşürdü. 2015 ve 2016 yılı, özellikle Twitter için reklam yayımlama konusunda daha başarılı geçti. Lakin Twitter’da da reklamcılık konusunda algoritma kaynaklı problemler bulunuyor. Gerek Twitter arayüzü, gerek algoritma yapısı, sürekli organik olarak değişmekte olan reklam stratejilerine ayak uyduramıyor, Twitter ve Facebook ise bu kayıbı GIF ve video oynatıcılarla çözmeye çalıştı. Sonuç olarak Twitter ve Facebook, ağırlıklı olarak gazetecilerin ve blogger’ların ‘uğrak mekanı haline geldi’. Üstelik; Facebook’un ABD’deki reklam algoritmasının çalışanlar tarafından manuel olarak uygulandığı ile ilgili de teyitli olmayan bilgiler var. Şaşırtmaz!
Twitter, bir yapay zeka girişimine yatırım yapabilir
2015 itibariyle iliklerimize kadar hissedebildiğimiz bir yapay zeka gerçeği var. En yaygın şekiliyle mobil asistanlarla bunları kullansak da, tarayıcılar, server’lar, programlama araçları yavaş yavaş yapay zeka çalıştırmaya başladılar. Zaten sağlık sektöründe ve ev cihazları sektörlerinde yapay zekaya yatırımlar milyon dolarları bulabiliyor. Twitter için de şu sıralar böyle bir gerçek var. Twitter, kendisi geliştiriyor olmasa da dışarıdan, kendi reklamcılık servisleri için kullanılacak bir yapay zeka teknolojisini hayata geçirmek istiyorlar. Konu ile ilgili somut yanıtlar henüz gelmese de, Twitter’ın yakın zaman içerisinde yapay zekaya dair bir girişime maddi destek sağlayacağı veya dışarıdan bir yapay zeka teknolojisinin geliştirilmesine maddi destek sağlaması an meselesi.
Peki reklamcılık için yapay zeka, Twitter’a neler sağlayacak? Daha doğrusu, reklamcılık için yapay zeka sosyal medyaya ne sağlayacak?
- İnsan bilginliği ile makinenin bilginliği eşit seviyede kalacak. Yapay zeka organik ortamlardan öğrenimini machine learning prensipleriyle sağlayacak. Bunun için big data oldukça önemli.
- Kopyacılık, alıntıcılık, hırsızlık gibi reklamcılık sorunsalları aza indirgenecek.
- Planlanmalar, persfektifler, uygulamaya geçilmesi tamamen yapay zeka aracılığı ile olacak. Böylece doğru zaman ve doğru kitle hedeflenip, başarıya ulaşılacak.
- Reklam vericiye ve reklam alıcıya, yapay zekanın elde ettiği milyarlarca data sağlanırken ayrıntılı raporlar ve tip’ler reklam alıcısı ve reklam vericilere sağlanacak.
Yapay zekanın reklamcılıkta oluşturacağı değişiklikler ve yenilikler uzun soluklu olsa da, Twitter üzerinden yapay zeka ve machine learning’in kullanımını bu sene görmeye başlayacağız gibi bir durum var.