Türkiye küresel alanda en çok siber saldırıya uğrayan beşinci ülke

0
1321
Unsplash.

Enflasyon, savaş, göçmen krizi, kitlesel psikoz ve uyuşturucu ile sağlık krizlerinin neden olduğu aşırı ölümler derken, 2023 insanlık tarihinin en bunalımlı yıllarından biri olmaya devam ediyor. Tüm bu sorunlar yetmezmiş gibi her geçen yıl giderek artan siber saldırılar milyonlarca insanın birikimlerini yağmalamaya, şirketlerin iflasa sürüklemeye ve kritik altyapıları tehdit etmeye devam ediyor.

Sanal Özel Ağ (VPN) şirketi SurfShark tarafından sunulan en son rapora göre, 2023’ün ikinci çeyreğinde güvenlik ihlaline uğrayan hesap sayısı 110.8 milyon. İşin kötü tarafı, siber saldırıya maruz kalan ülkeler sıralamasında Türkiye beşinci sırada.

Surfshark tarafından yayınlanan rapor, sonu gelmek bilmeyen 2023’ün birinci ve ikinci çeyreği arasındaki siber saldırıları karşılaştırıyor. Öne çıkan veriler şu şekilde (uğranan saldırılar, sızdırılan hesapları temsil ediyor):

  • 2023 Q2’te yaşanan veri ihlalleri Q1 2023’ün 2.6 katı olarak belirdi.
  • İkinci çeyrekte küresel alanda güvenliği ihlal edilen hesap sayısı ilk çeyreğe oranla %156 artış gösterdi.
  • Yaklaşık 2.8 milyon hesabın güvenliğinin ihlal edildiği Türkiye, küresel alanda en çok saldırıya maruz kalan beşinci ülke olarak belirdi.
  • Geride kalan üç ay içerisinde Türkiye’de saldırıya maruz kalan hesap sayısı 22 kat arttı ve 120 bin hesaptan 2.8 milyona fırladı.
  • ABD, Rusya, İspanya ve Fransa Q1’de olduğu gibi Q2’de de ilk beş içerisinde yer alırken, Türkiye Q2’de ilk beşin içerisine girdi.
  • ABD, Q1’de ikinci sırada yer alırken, Q2’de en çok saldırıya uğrayan ülke haline geldi ve toplam 49.8 milyon saldırıya maruz kaldı.
  • İlk beşteki tüm ülkelerin maruz kaldığı saldırılar gözle görülür miktarda artarken, Rusya 15.3, İspanya 3.7, Fransa ise 3.4 milyon saldırıya tanık oldu.
  • Tayvan’a yönelik saldırılar ise ciddi bir şekilde düşerken, Q1’de yaklaşık 4 milyon hesabın saldırıya uğradığı ülkede Q2’de sadece 17.9 bin hesaba sızıldı.

Saldırıların yoğunluğunda Türkiye dokuzuncu sırada

Saldırıların yoğunluğu, bir ülkenin maruz kaldığı saldırı sayısının nüfusu ile bölünmesi ile hesaplanıyor. Böylece, bir ülkeye yönelik siber saldırı olasılığı daha iyi gözlemlenebiliyor. Aynı nüfusa sahip iki ülkenin yaşadığı saldırı sayılarının farklılığı, hangi ülkenin siber suçlular tarafından daha fazla ilgi gördüğünü anlamayı sağlıyor.

Örneğin, 1,000 kişide 78 hesabın sızdırıldığı Finlandiya, Q2’de günlük 4.7 bin hesabın saldırıya uğrama yoğunluğu ile dördüncü sırada yer aldı ve İspanya’yı geride bıraktı. 1,000 kişi başına 72 hesabın sızdırıldığı Avustralya da saldırı yoğunluğunda beşinci sırada yer aldı.

5,5 milyonlu Finlandiya’ya kıyasla, nüfusu 84.8 milyon olarak belirtilen Türkiye’de Q2’de her gün saldırıya uğrayan hesap miktarı yaklaşık 30,000 olarak belirdi ve Türkiye saldırı yoğunluğunda dokuzuncu sırada yer aldı.

Öte yandan, ABD ve Rusya bu kategoride de sırasıyla birinci ve ikinci sırada yer aldı. ABD’de Q2’de her 1,000 hesaptan 147’si sızdırılırken (Q1 16), Rusya’da 1,000 kişi başına 106 hesaba erişildi (Q1 47).

En hassas bölgeler

Rapora göre Asya, Afrika ve Antarktika’nın maruz kaldığı saldırılar azalırken, Kuzey Amerika, Avrupa, Okyanusya ve Güney Amerika’ya yönelik saldırılarda artış yaşandı.

  • Kuzey Amerika’ya yönelik saldırılar iki çeyrek arasında %806 artarak 51.3 milyona ulaştı.
  • Avrupa’ya yönelik saldırılarda %56 artış görüldü ve 17.9 milyona fırladı (Bu bölgede sızdırılan hesapların yarısından fazlası Rusya iken, geri kalanı sırasıyla %13 ve %12 ile İspanya ve Fransa).
  • Okyanusya’ya saldırı oranı %730 artarak 2.4 milyona çıkarken, Güney Amerika’da sızdırılan hesap sayısı %90 artarak 1.6 milyon oldu.
  • Q1’de en çok saldırıya uğrayan ikinci bölgeyi temsil eden Asya’da sızdırılan hesaplar 10.9 milyondan 5.8 milyona düştü, Afrika’da da 1 milyondan 980 bine geriledi.

SurfShark raporu, Nisan-Haziran 2023 verilerinin Ocak-Mart 2023 verileri ile karşılaştırılması ile hazırlandı.