Türk oyunu Voidrunner GameX’te tanıtılacak

0
4574
VoidRunner 9993
VoidRunner 9993

GameX Uluslararası Dijital Oyun ve Eğlence Fuarı bu yıl oyunseverler için çok daha ilginç geçecek gibi görünüyor. Yerel ve uluslararası katılımcıların yanı sıra karşımıza çıkacak yeni oyun bilgisayarlarının dışında da yenilikler olacak. Bunlardan bir tanesi, Türk oyun geliştiriciler İsmail Kemal Çiftçioğlu ve Bahar Baziki’nin imzasını taşıyan ‘Voidrunner.’

Voidrunner, ikilinin uzun süredir geliştirmekte olduğu ve 2016 başlarında Steam’de sunmaya hazırlandıkları bir space arcade. Kısaca bahsetmek gerekirse; birbirinden farklı haritalarda uzay geminizle free 2 kill modunda önünüze geleni yok etmeye çalışıyorsunuz. Haritaların bazılarında alan sınırlaması varken, bazılarında sınır tanımadan kovalamaca yaşayabiliyorsunuz.

Birçok Türk girişimi gibi Kickstarter’da istediğini bulamayan Voidrunner, buna rağmen topladığı destekle yoluna devam etmesini bildi ve tamamlanma aşamasına geldi. PC, Mac ve Linux tabanlı uzay simülasyonu, multiplayer’ın yanı sıra single player olarak da oynanabiliyor.

GameX’ten bir hafta önce Adeks internet cafe’de test ettiğimiz Voidrunner, piyasaya sunulmaya hazır hale geldiğinde silahlardan güç kalkanlarına kadar birçok yeni içerikle donatılmış olacak. GameX’e gelen ziyaretçiler, Voidrunner’ı üç monitörlü CONN Single Desk M6 Ultimate Gaming Edition  masa bilgisayarında oynama şansı yakalayacak. Multiplayer’da kapışmaya bayılanlar için  harika bir oyun olarak beliren Voidrunner’ın genç geliştiricileri, bu fikrin nasıl doğduğunu ve geliştirme sürecini DijitalX’e anlattı.

Voidrunner oyunundan kısaca bahseder misiniz?

Voidrunner, çoklu oyunculu olarak oynanacak bir uçuş & savaş oyunu. Şu anda dünyanın en gelişmiş grafik motoru olan Unreal Engine 4 ile yapıyoruz. An itibariyle hem Unreal hem de detaylı tasarımlarımız sayesinde ülkemizin en güzel görünen yerli oyunu diyebiliriz.

Fikir nereden çıktı? Nereden ilham aldınız?

Çocukluğumuzdan beri izlediğimiz filmler, okuduğumuz kitaplar, dinlediğimiz müzikler; kısaca bizim bilinçaltı kültürümüzü oluşturan her şeyin kolektif bir yansıması bu oyun.

https://www.youtube.com/watch?v=z0fO9Ff9jV0

Geliştirme süreci ne zamandan beri devam ediyor? Zorluklar nelerdi?

Tam bir sene oldu. Fakat bu bir sene boyunca oyunu geliştirmekten çok oyunun ve şirketimizin altyapısını kurmaya çalıştık. Malum, ülkemizde girişimcilere -özellikle teknoloji ve medya alanında- pek destek verilmiyor. Biz de yolumuzu bulmaya çalıştık. Olabildiğince oyunu da ilerletmeye devam ettik. Geldiğimiz noktadan ise memnunuz.

İleri aşamada nasıl bir oyun haline gelecek? Kafanızda ne var?

Oyunu öncelikle Steam Erken Erişim’e çıkarıp oyuncuların beğenisine sunacağız. Ardından oyunu güncellemeye ve geliştirmeye devam edeceğiz. Oyunun tam versiyonunu yaz sonu bitirmeyi planlıyoruz. Oyun bittiğinde, eğlenceli birçok moda sahip son derece zevkli ve heyecanlı bir uçuş oyunu olacak. Filmlerde gördüğümüz ve yaşamak istediğimiz birçok sahneyi Voidrunner’da birebir yaşayabileceğiz.

https://www.youtube.com/watch?v=-dZzL37CUyQ

GameX’teki beklentileriniz ne? Yerel oyunlara ilgi ve destek ne durumda sizce?

GameX fuarında ilk defa oyuncularla birebir oyunu oynama şansına sahip olacağız. Daha evvel sınırlı olarak oyunun ilk demolarını dağıtmıştık ama artık yeni eklediğimiz çoklu oyunculu modlarla ilk defa oyunu tam anlamıyla test edeceğiz. Oyuncuların tepkisi, beklentisi, beğendikleri ve beğenmedikleri yerler bizim için, oyunu geliştirmek için çok değerli geri dönüşler olacak.

Yerel oyunlara destek konusuna gelirsek bunu ikiye ayırabilirim. Halk desteği ve özel sektör desteği. Halk desteği muazzam. Oyuncularımız, bu topraklardan, dünya çapında kaliteye sahip, hem zevkle oynayabilecekleri hem de kalitesiyle övünebilecekleri oyunlara hasretler. Biz de oyuncu olduğumuz için aynı duygulara sahibiz. Bugün yerli oyun diyebileceğimiz ve dünya kalitesinde olan oyunlar birkaç tane bile değil. Dolayısıyla umut vaat eden bir proje gördüklerinde halkımızın desteği muhteşem. Biz halkın oylarıyla Steam’den Greenlight aldık. Ve Greenlight sistemini kazandığımız için dünyanın en büyük dijital oyun dağıtım yeri olan Steam’de Voidrunner’ı dünya oyuncularıyla buluşturabileceğiz.

https://www.youtube.com/watch?v=D62B2GhXEKE

Özel sektör ise sorunlu. Daha evvel de destek yoktu, şu anda da destek yok, yakın gelecekte ise belki olabilir. Zira bazı değişimler başladı. Diğer her alanda olduğu gibi bu alanda da gençler yalnız ve parasız. Bazı kıpırdanmalar var elbet, yok değil. Biz mesela merkez çalışma alanları Levent’te olan StartersHUB oluşumu altındaki GameBootCamp programından destek aldık ama genel olarak özel sektör desteği, bir projeyi sıfırdan başlatıp sonuna kadar götürebilecek bütçeyi vermiyor. Ülkemizde para olmadığından değil. Tıpkı sinema & dizi sektörü gibi, elini taşın altına koymayı istemeyen, melek yatırımcı olmak istemeyen köhnemiş para babalarının sistemi kokuşturmaları sebebiyle.

Ama dediğim gibi, rüzgar değişmeye başladı. Belki yakın gelecekte bir şeyler değişir. Mesela CONN Bilgisayar da tam sponsorluk olmasa da birçok alanda bize destek veriyor. Geliştiriciler için yardım yardımdır. Gelen her türlü destek paha biçilmez olur. CONN bu şekilde bize destek veren ilk özel marka oldu. Bunlar güzel şeyler. Bu tarz destekler umarım ileride daha da artacaktır.

gamex_pr_02

Reklam, sponsor, medya aşamasında destek ve ilgi nasıl?

Yerli oyun medyamızın önde gelen neredeyse tüm alanlarında oyunumuzun haberi yapıldı, incelendi. Dolayısıyla yerli oyun medyasının ilgisinin oldukça iyi olduğunu söyleyebilirim. Ana akım medya ise hala “Bilgisayar oyunları çocuklara zararlı mı?” seviyesini pek aşabilmiş değil. Umarım bu da yakında düzelecektir. Zira jenerasyon farklılığı yavaş yavaş medyanın genelinde kendini göstermeye başladı bile.

Genç oyun geliştiricilere önerileriniz var mı?

Çok çalışsınlar ve ders izlesinler. Oyun yapmak için gereken tüm bilgiler internette mevcut. Forumlar, YouTube videoları, aylık üyelikle envai çeşit dersi video olarak sunan siteler vs. şu anda internet en büyük bilgi kaynağı. Ama bunların hiçbiri sabahlara kadar çalışmaktan korkan insanlara bir fayda sağlamaz. Çalışmaktan çekinmemeli, gerektiğinde hedefleri ve hayalleri için uykusuz kalmalı, sevdikleri bir filmi hatta sevdikleri insanların doğum günlerini kaçırmalılar. Hiçbir zafer kolay kazanılmaz. Bu ülkede bir şeyler üretmek istiyorlarsa, bu işin zor olduğunu bilmeli ve ona göre plan yaparak çalışmalılar.

Eklemek istedikleriniz?

Rica ederiz, bu kısa ama keyifli röportaj için teşekkürler 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=SboQ1sxFtSA