Salı, Aralık 3, 2024
More

    Titan’ın en büyük denizinde 90 gün

    NASA, Güneş Sistemi’ndeki en önemli iki hedefinden biri olan Titan’ı keşfetmek için robotik denizaltı projesini geliştirdi. Robotik denizaltının Kracken Mare denizinde gerçekleştireceği 90 günlük görev hakkında yeni bilgiler sunuldu.

    ABD için uzay keşfinde en önemli iki hedef kuşkusuz Jüpiter’in uydusu Europa ile Satürn’ün uydusu Titan. Her ikisi de buzul olan gök cisimlerinin sıvı göl ve okyanuslara sahip olması, insanlığın gelecekteki muhtemel yaşam yerleri olarak belirlemelerini sağlıyor.

    NASA’nın Titan ve Europa keşiflerine olan ilgisi, 2011’den bu yana dikkatle takip ettiğim gelişmelerden bir kehanet üretmeme yol açtı: NASA, ESA, Çin ve Rusya’nın ilk hedefi olan Ay, 3D yazıcılar ve gelişmiş yapay zekalı robotların uzay keşfinde öne çıkacakları ilk test alanı olacak. Asteroit madenciliğinin ardından, ikinci safha öncesindeki en önemli durak, yani Mars gelecek. 2030’lu yıllardaki Mars görevinin başarı elde etmesi, daha uzak yerlere yani Titan ve Europa’ya gidebilmek demek…

    Elin oğlu 2040’lara doğru Mars’a robotlarla koloniler kurmaya başlarken, 2045 hedefi buzul uydular olacak. Mars’ın kutuplarındaki suyu kullanılabilir hale getirmek, oraya adım atacak ülkelerin Titan ve Europa öncesinde önemli bir tecrübe kazanmasını sağlayacak.

    Titan ve Europa’ya da bayrak dikilmesinin ardından, sıra ‘uzaya çıkamayan geri kalmış milletlerin’ halledilmesine gelecek. Bu aşamada, bugün Üçüncü Dünya Savaşı’nı çıkarmayarak uzay keşif projelerini riske atmayan ülkelerin, fazla nüfusu termonükleer savaşla mı temizleyeceği, yoksa uzay işçileri haline mi getireceğini bilemiyorum. Ama bu ihtimalleri göz ardı da etmiyorum.

    ‘Robotik denizaltı -183 derece sıcaklıktaki hidrokarbon içinde yüzmek zorunda’ 

    Titan’a dönersek…

    NASA, Haziran 2014’te Yenilikçi Gelişmiş Konseptler Programı (NIAC) kapsamında Titan’a gönderilecek robotik denizaltı projesini destekleme kararı almıştı.

    Dünya’nın daha soğuk versiyonu olarak da kabul edilen Titan, metan döngüsüne sahip bir atmosfer içeriyor. Atmosferde sıvı halde bulunan metan, yağmur halinde düşerek Titan üzerinde hidrokarbon göl ve denizler oluşturuyor. Cassini uzay aracı tarafından yapılan gözlemler, denizlerin en az 200 metre derinliğine sahip olduğuna dair veriler elde etmişti.

    NASA’ya bağlı Glenn’s COMPASS Team ve Uygulamalı Fizik Laboratuvarı tarafından geliştirilen denizaltı projesi, 2000 kilometre genişliğindeki Kracken Mare denizinde 90 gün sürecek bir keşif görevi hedefliyor. Denizaltı denizin derinliklerinden Dünya’ya veri gönderemeyeceği için Titan’ın yüzeyine denizaltıyla iletişim kuracak donanımların da indirilmesi gerekiyor.

    Görevin ne zaman gerçekleştirileceğini belirlemek için henüz çok erken. Ancak NASA ekibinin birçok zorluğu aşması lazım. Bir tanesi, Kracken Mare’nin yaklaşık -183 derece çılgın soğuk olması. Neredeyse metanın donma noktasına yakın olan bu sıcaklığın yanı sıra, denizin dalgalı olduğu da biliniyor.

    Robotik denizaltı ekibi, 46’ncı Ay ve Gezegen Bilimi Konferansı’nda sundukları bilgilerde, Titan’ın kimyasal yapısı ve yaşam barındırma potansiyelini araştırmak için Kracken Mare’nin derinliklerine inmenin şart olduğunu belirtti. Titan’ın oluşumu ve geçmişi hakkında çok önemli bilgiler sağlayacak olan keşif, kabuğundan çıkan insanlığın Güneş Sistemi’ne yayılması adına da çok önemli bir adım teşkil edecek.

    Keşiflerin önemi sadece yaşam alanını genişletmek değil yeni yaşam türleri bulmak adına da son derece önemli. ‘Europa Report’ filminde konu edilenlerin, Titan’da da karşımıza çıkmaması için bir sebep yok.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler