Pazar, Aralık 22, 2024
More

    Teknolojinin Son Hamlesi: CLAYTRONICS

    Bilim gün geçtikçe ilerliyor, ilerlerken aynı zamanda da insanlığın en büyük düşlerinden birini gerçeğe dönüştürme yolunda. Bir insanı alıp başka bir yere ışınlamaya hazırlanıyor. Bu projede ise iki Türk Bilim insanının yer alması ise gurur verici.

    0002Intel ve Carnegie Mellon Üniversitesi’nin ortaklaşa geliştirmiş olduğu fiziksel nesne aktarımı projesinde Metin Sıttı ve Burak Aksak’ın yer aldığı bu projede, 13 kişilik araştırma ekibinde çalışıyorlar. Intel teknolojisi insan vücudunu bir yerden başka bir yere veri olarak aktarmayı hedefliyor.

    Claytronics ‘ ismi verilen bu projenin temeli nano boyutlardaki milyarlarca robotun birbiri ile temas ederek, insan gibi formlar alması ve tek vücut halinde hareket etmesine dayanıyor. Örneğin: Milyarlarca nano boyutlardaki robotların birleşimi ile insan boyutundaki robot İstanbul’daki kişiyi Ankara’da temsil edebilecek.

    0001Tek bir komut ile trilyonlarca hesabın yapılmasını gerektiren bu projede Intel’in Tera-Bilgi İşlem Teknolojisi kullanılacak. San Francisco’da yapılan Intel Geliştiriciler Forumu’nda (IDF) dört çekirdekli işlemcileri kullanarak yüzlerce çekirdekli bilgisayar işlemcileri imal etmeyi öngörüyor.

    Süper bilgisayarlar ise bu adım ile gerçekleşmeye başladı. Tera-Bilgi İşlem, bilgisayarla tek bir işi en iyi şekilde yaptırmayı değil, birden fazla işi aynı anda yaptırmayı hedefliyor. Tera-Bilgi İşlem ek olarak etkileşimli eğitim, tıp simülasyonları ve yapay zeka uygulamalarında da sıçrama yaşanmasını sağlayacak.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler