71 gün sonra Rosetta uzay aracı, 67P/Churyumov-Gerasimenko Kuyrukluyıldızı’na çarparak tarihi görevine son verecek.
ESA tarafından önceki günlerde duyurulduğu üzere Rosetta, Ma’at adıyla bilinen tozlu ve çukurlu bölgeye kontrollü bir şekilde çarpacak. Bilimsel bir değere sahip olduğu için ESA tarafından bu bölge seçildi ve inişi gerçekleştirmede işlevsel sınırlamalar göz önünde bulundurulduğunda, uzay aracının manevra yapabileceği sadece birkaç mekandan birisiydi. İniş birçok hassas yönlendirme ayarlamaları gerektirdiğinden oldukça karışık olacak.
Ma’at, kuyrukluyıldızın durmadan değişen ve hareketli yüzeyi hakkında ipuçları sağlayan aktif çukurlara sahip. Bilim insanlarına göre çukurlar, yeraltı oyuklarının tavanı kendi ağırlığını kaldıramadığından oluşmuş ve ortaya bir obruğun kuyrukluyıldız versiyonu ortaya çıkmış. Çukurlar çeşitli elementlere maruz kalarak devamlı erozyona sebep oluyorlar.
Tarih belli oldu
ESA’dan bilim insanları aynı zamanda Ma’at’ın tozla kaplı yüzeyini de incelemek istiyorlar. Yüzeyde, tozun içinden sivrilen materyaller de gözüküyor. Bu olay, kuyrukluyıldızın birçok bölgesinde görüldüğü için, bilim insanları yakından bakmak istiyorlar.
Rosetta iniş yaparken bölgenin yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını çekecek. Böylece bilim insanları çukurlara ve tozlu yüzeyi iyice inceleme şansını elde edecekler. Fakat, uzay aracı kuyrukluyıldıza vurduğunda yüksek hasar alacak ve görevini etkili bir şekilde tamamlayacak.
Rosetta’nın 30 Eylül’de kontrollü bir iniş sonrası kuyruklu yıldıza çarpması planlandı.