Pazar, Aralık 22, 2024
More

    Süper Ay’dan Korkmalı mıyız? Yoksa doya doya izlemeli miyiz?

    Bilimsel olarak Süper Ay Nasıl oluşur onu öğrenerek başlayalım isterseniz:

    Ay’ın Dünya etrafındaki yörüngesinin eliptik oluşu, aralarındaki mesafenin değişimine sebep oluyor. Bu yüzden kimi zaman Ay Dünya ya daha yakın kimi zaman ise daha uzak olur. Ortalama Ay-Yer Yüzü uzaklığı 384.400 km’dir.

    Sizin de tahmin edebileceği gibi Ay- Yer yüzü minimum uzaklığı ; Ay ın Dünyamıza en yakın olduğu andır, Ay-Yer Yüzü maksimum uzaklığı da; Ay’ın Dünyamıza en uzak olduğu andır. İşte biz bu minimum uzaklıkta oluşan Ay a Süper Ay diyoruz. Süper Ay; normalde görülen dolunay evresine göre, gökyüzünde yaklaşık %14 daha büyük bir alan kaplar ve yaklaşık %30 daha parlak görülür.

    maxresdefault

    Süper Ay’ın kışın gerçekleşmesinin sebebi ise; Dünya her yıl Aralık ayında Güneşe en yakın olur ve Güneş’in yer çekimi ayı kendine doğru çeker ve bu yüzden Süper Ay Aralık ayında gerçekleşir.

    150927085847__85756869_supermoon_eclipse_explainer_624_tr

    Süper Ay 14 Kasım 2016 pazartesi günü gerçekleşecek. Ve maalesef bu harika gökyüzü olayını 2034 yılına kadar bir daha göremeyeceğiz. Yani bu fırsatı sakına kaçırmayın yoksa bu anı görebilmek için 18 yıl daha beklemek zorunda kalacaksınız.

    79_1img_0028_3

    Peki Süper Ay’ı görebilmemiz için neler yapmamız gerekiyor?

    Süper Ay diğer gökyüzü olaylarından farklı olarak, çıplak gözle rahatlıkla ve keyifle seyredebileceğiniz bir gözyüzü olayıdır. Ancak bu muhteşem gökyüzü olayını yüksek çözünürlüklü bir şekilde görmek isterseniz ışığın az olduğu yerlerde yani daha kırsal bölgeler de izlemenizi tavsiye ederim. Hem fena mı birkaç günlüğüne şehrin trafiğinden ve gürültüsünden uzaklaşmış olursunuz.

    2_4569_2

    Peki Süper Ay ın etkileri nelerdir?

    Neden her güzel şeyin sonucunu kötü bir olaya bağlıyoruz ki? Güneş tutulması olur; deprem beklenir. Ay tutulması gerçekleşir; kıyamet yaklaşır, Süper Ay oluşur; insan psikolojisi değişir ve cinayet işlerler… Maalesef üzülerek söylüyorum ki medyamızın yetersiz bilgileri yüzünden böyle şeyler yazılıyor ve dilden dile yayılıyor.

    Bilim insanların yapmış olduğu çalışmalarda da kanıtlanıyor ki SüperAy, insanların akıl hastanelerine gitmesi veya psikyatrik rahatsızlıklar gerçekleştirmesi gibi olaylara neden olmaz.

    Süper Ay gelgitleri minimum ölçüde değiştirebilir, ancak doğal afetlere kesinlikle neden olmaz. Bilim insanlarının açıklamalarına göre; Süper Ay gel-gitleri 1 inç(2,54cm) den daha az değiştirmesine neden olur. Bu değişim depremi oluşturamayacak kadar çok düşük bir miktar.

    Sözün özü; korkulacak hiçbir şey yok, alın elinize kahvenizi ve bu muhteşem güzelliği izleyebilmenin keyfini çıkarın 🙂

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler