Suların T.rex’i insan boyunda kafatasına sahipti

0
4324
m rex
m rex

İnsanların ortalıklarda olmadığı tarih öncesi zamanlarda Dünya’ya hüküm sürmüş canlılardan bir yenisi daha keşfedildi. Sahra Çölü’nün Tunus sınırlarında kalan bölgesinde yapılan kazılarda, geçmişte izine rastlanmamış dev bir kertenkele fosili bulundu.

Arkeologların Machimosaurus rex adını verdiği canlının yaşadığı dönemde 10 metreden uzun olduğu ve yaklaşık 3 ton geldiği tahmin ediliyor. Cretaceous Research dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, dev timsahın kafatası 1,5 metre uzunluğundaydı.

İtalya’nın Bologna Üniversitesi’nden Federico Fanti, otobüs büyüklüğündeki timsahın yaşadığı dönemde sulardaki yemek zincirinin en tepesinde yer aldığını belirtti. Fanti ve ekibi, National Geographic Araştırma ve Keşif Komitesi tarafından desteklenen araştırmada dev canlının fosilini kuru toprağın sadece birkaç santim altında keşfetti. Kafatasının tamamen ortaya çıkarılması iki yıl alırken, tüm gövdesine ait kalıntıların da bulunduğu ifade edildi.

Fanti, dev çenesi sayesinde çok güçlü bir ısırığa sahip olan M.rex’in çok iyi bir avcı olduğunu, aynı zamanda leş yiyici olabileceğini belirtti. M.rex, sahip olduğu dev çene ve güçlü dişleri sayesinde deniz kaplumbağalarını rahatlıkla parçalayıp mideye indiriyordu.

Sanılandan daha uzun yaşadılar

Fanti ve ekibinin elde ettiği bilgiler, Jura ve Kretase çağları arasında yaşanan yok oluşlar hakkında yeni bilgiler sundu. Küresel alanda yaşanan kitlesel ölümde M.rex’in de arasında yer aldığı birçok deniz canlısı türünün yok olduğu tahmin ediliyordu.

Fanti, araştırma öncesinde M.rex ve akrabalarının 150 milyon yıl önce yok olduğuna inandıklarını, ancak fosilin 130 milyon yıl öncesine uzandığını söyledi. Bulgular, Jura ve Kretase arasındaki geçiş döneminde yaşandığına inanılan kitlesel ölümün aslında yaşanmamış olabileceğine işaret etti.

Washington Post’a konuşan Fanti, M.rex’in neden yok olduğuna dair bilgi sunmadı. Suların T.rex’i muhtemelen birçok dinozor ve dev kuş türü gibi iklim değişikliğinin kurbanı oldu.