Kerbal Space Program ve merakla beklenen Astroneer’in ardından uzay simülasyonları arasına giren yeni yapımlardan bir tanesi Madruga Works imzası taşıtan Planetbase. Henüz 15 Ekim’de Steam’de beliren Planetbase, buna rağmen en çok indirilen üç oyundan biri olmayı başarmış durumda.
Bilgisayarınıza yüklenmesi 1 dakika bile sürmeyen oyunun mantığı ve ilerleyişi oldukça basit. Ağzına kadar materyal, yiyecek ve tıbbi donanımla dolu uzay modülüyle yeni evinize iniş yapıyorsunuz. Modülün açılan kapısından 7 astronot ve iki robot beliriyor ve grup halinde toplanarak emirlerinizi beklemeye başlıyorlar.
Astronot ekibinizi işçiler, biyologlar, teknisyenler, doktorlar oluştururken; taşıyıcı, inşaatçı ve madenci olmak üzere üç çeşit robotunuz bulunuyor.
Uzay keşfine meraklı olanların bilgi dağarcığını fazlasıyla artıracak olan Planetbase, oyuna başlamadan seçebileceğiniz deneme ayağında küçük bir koloninin nasıl kurulacağını size kısaca gösteriyor. İlk olarak astronotların oksijen, su ve enerji ihtiyacını giderecek binaları, ardından kafeterya, yatakhane, sebze yetiştirdiğini biyo-kubbe gibi yaşamın sürdürebilirliğini sağlayacak binaları inşa ediyorsunuz.
Zamanla uzay modülündeki kaynaklar azalmaya başlıyor ve ana üretim malzemeleri olan metal ve biyo-plastik için madencilik ve materyal üretimine geçmeniz gerekiyor. Koloninin büyüme sürecinde astronotların uyku, yemek ve tedavi gibi ihtiyaçları arttığı gibi robotlara bakım yapılması da gerekiyor.
Enerji, su, maden ve gıda sistemini kurduğunuz koloni, iniş pisti inşa etmenizle ikinci basamağa geçiş yapıyor ve yüzlerce insanın yaşayacağı bir koloni halini almaya başlıyor.
Koloni kurmak sandığınız kadar kolay değil
Planetbase, oynanabilirlik açısından SIMS’in çok daha keyifli versiyonu olarak tanımlanabilir. Nasıl Angry Birds kendisinden önce gelen benzer oyunları alaşağı ettiyse, Planetbase de birden çok karakteri belli alan ve kaynaklar içinde kontrol ettiğiniz bir oyunun en başarılı örneklerinden biri.
Planetbase’in başında harcadığım yaklaşık 5 saatin ardından oyundan bir dakika bile sıkılmadığımı fark ettim. Her ne kadar yaptıklarınız belli basamaklarda dış gezegendeki yerleşim biriminizi keşfetmek gibi görünse de, dikkat edilmesi gereken çok sayıdaki detay Planetbase’in zorluğu ve heyecanını artırıyor.
Oyuna başlamadan önce deneme (tutorial) kısmına girip koloni püf noktaları öğrenmeniz çok önemli. Emin olun, oyuna başladığınız zaman zorluk derecesi belirgin derecede artıyor. Kum fırtınalarının yanı sıra üssünüze düşen meteorlar astronotlarınızı fazlasıyla zorlayabiliyor. İş robotlarınız hasar görüyor, astronotlarınız yetersiz beslenme veya iş kazası nedeniyle hastalanıyor, hatta ölüyor. Kolonide sürdürülebilirlik sağlamak için enerji, ham madde ve gıda konusunda çok iyi bir iş çıkarmalısınız.
Birkaç defa baştan başlayarak yaklaşık beş saat süren ilk koloni kurma tecrübemin ardından verebileceğim önemli ipuçları şu şekilde sıralanabilir:
– Koloni kurma işlemine çok hızlı girmeyin ve kaynaklarınızın sınırlı olduğunu unutmayın,
– İniş modülünüzü geri dönüşümden geçirerek yer açın ve kaynaklarınızı artırın,
– Mutlaka rüzgar paneli inşa edin ki geceleri enerjisiz kalmayın. Ancak bu az sayıda güneş paneli yapın anlamına gelmiyor zira geceleri rüzgar esmeyebiliyor,
– İlk kaynaklarınızı enerjiye harcamayın. Yeterli sayıda santrali enerji depolama birimleriyle dengeleyin ve geceleri şarj ettiğiniz enerjiyi kullanın,
– Kaynakları yarılamışken maden ve materyal işleme birimlerini inşa ederek ham madde üretimine başlayın,
– Doğrudan koloninin ve astronotların ihtiyaçlarını karşılamaya odaklanmak yerine iniş pisti inşa edin ve insan gücünü artırın.
En son madde belki de en önemlisi çünkü zamanla doğacak ihtiyaçlar inşa sıranızı düzensizleştirebilir ve kaynaklarınızı çok çabuk eritebilir. Bunu önlemek için yeni koloniciler ve ticaret gemilerinin iniş yaptığı pisti inşa edin ve ticarete başlayın.
Enceleadus veya Jüpiter’de hayatta kalmaya çalışın
Planetbase, kendine özgü birçok özelliğiyle oyuncuları fazlasıyla oyalayacak bir yapım. Dış gezegenlerde sebze yetiştirmekten madencilik yapmaya ve yapay et üretiminden robot çalıştırmaya kadar birçok öge içeren Planetbase, aynı zamanda farklı gezegen seçenekleri sunuyor.
Oyuna Mars benzeri, su içeren kurak bir gezegende başlıyorsunuz. Gezegenin atmosferi Mars’a kıyasla daha kalın bir CO2 tabakasından oluşuyor. Burada belli bir seviyeye eriştikten sonra iki diğer gezegen seçeneği de açılıyor. Bunlardan ilki Enceladus, Titan veya Europa benzeri buzul bir gezegen. İkincisi ise henüz astronomide keşfi yapılmayan ‘dev gaz uydusu.’
Son seçenek oldukça ilginç çünkü Jüpiter’in minyatürü bir gezegenin gerçeği neye benzer henüz bilmiyoruz. Akla Venüs gelse de, atmosferi sülfürik asitle kaplı gezegen bir gaz devinin minyatürü değil.
Oyuna başlamadan önce seçeceğiniz koordinatın da önemsiz olacağını düşünmeyin. Kayalık alanları belirten koyu bölgeler, yayılmakta zorluk çekeceğiniz engebeli araziler sunabilir. Kuzeye kaçmak sıcaklığı artırırken, güneyde anladığım kadarıyla geceleri rüzgar çok güçlü olmuyor. En iyisi, her ne kadar meteor yağmurları çok olsa da, rüzgarın şiddetli ve arazinin daha düz olduğu ekvator bölgeleri.
Planetbase, Steam’de sadece 26,35 TL karşılığında indirilebiliyor. Uzay keşfi meraklıları kaçırmasın.