Pazar, Aralık 22, 2024
More

    Starship SN5, 150 Metrelik ‘Sıçrama Testini’ Başarıyla Tamamladı

    SpaceX, bir gün Ay, Mars ve ötesine yolcu taşıması planlanan Starship uzay gemisinin yeni ve daha büyük ptototipi ile başarılı bir ateşleme ve iniş denemesi gerçekleştirdi.

    SpaceX, Gezegenlerarası Taşıma Sistemi’nin belkemiğini oluşturan Starship uzay gemisinin en yeni prototipi ile göz dolduran bir “sıçrama” testi gerçekleştirdi. SN5 adını taşıyan prototipin ateşlemesi, SpaceX’in Texas eyaletindeki Boca Chicas tesislerinde yapıldı.

    Ateşlemede, yüksekliği 50 metreye ulaşan roket, taşıdığı tek bir Raptor motoru ile yerden 150 metre yükseldi ve ardından iniş takımlarını açarak havalandığı alana muntazam bir iniş yaptı.

    Farklı bir açıdan izlemek isterseniz:

    SpaceX, geçtiğimiz hafta Boca Chicas testinde Raptop motoru ile statik ateşleme testi gerçekleştirmişti. Ateşleme sistemi ve uzay aracı olarak ilerleyen Ar-Ge süreci tamamlandığında, Starship ve Super Heavy roketinin birleşiminden oluşacak Starship, Dünya yörüngesinin dışında 100 yolcu taşıma kapasitesine sahip olacak. Dünya üzerinde uzun mesafeli uçuşlar için de kullanılması düşünülen Starship’in ilk insanlı derin uzay görevinin, 2023’te Ay yörüngesine yapılması planlanıyor.

    Super Heavy roketi, 31 Raptor motoru taşıyacak. Dünya yörüngesine ulaştıktan sonra, Starship hedefine ulaşmak için 6 Raptor motorundan faydalanacak. Uzay aracının en büyük özelliği, başlangıç ve varış noktaları arasında tekrar seyahat edebilmesi olacak.

    SpaceX, geçtiğimiz yaz Starship’in çok daha küçük iki ptototipi ile çok kısa ateşleme testleri gerçekleştirmişti. Uzay aracı görünümlü ilk kademe roketi temsil eden SN5, SpaceX ekibinin başarılı bir ateşleme ve iniş sürecini mükemmelleştirmek için attığı en son başarılı adım oldu. SN1 ve SN4 prototiplerinin ateşlemelerinde yaşanan patlamaların ardından, SpaceX’in önemli bir mesafe kat ettiği gözler önüne seriliyor.

    Belirlenen takvim uyarınca Starship projesine daha fazla odaklanacağı anlaşılan SpaceX’in ilk yörünge denemesini ne zaman gerçekleştireceği merak konusu. Geçmişte takvimin gerisinde kalsa da her hedefinde başarılı olan şirket, muhtemelen 2023’te düşünülen ilk insanlı görevin öncesinde 2021 veya 2022’de insansız bir demo görevi planlıyor. Prototiplerin gelişimine bakıldığında, defalarca yere inmeyi denerken infilak eden ancak bugün tek bir ıska olmadan okyanusa kusursuz iniş yapmayı başaran Falcon 9 akıllara geliyor.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler