SpaceX SN10, Ateşlemenin Ardından Yere İndikten Sonra İnfilak Etti

0
9994
spacexSN10
spacexSN10

SpaceX SN10 prototip uzay aracı, 3 Mart tarihinde yapılan irtifa denemesinde başarıyla ateşlenip yere inmeyi başardı. Roket, inişten dakikalar sonra infilak etti.

SpaceX, Starship uzay gemisinin prototipini temsil eden SN10 ile gezegenlerarası uzay yolculuğu hedefinde önemli bir adım attı. TSİ 02:15’te ateşlenen SN10, yerden 10 kilometre yükseldiği ateşlemenin ardından başarılı bir şekilde yere inmeyi başardı. Ateşlemeden 6 dakika 20 saniye sonra ateşleme platformuna inen SN10, bunu başaran ilk Starship prototipi oldu. SN10, inişten yaklaşık sekiz dakika sonra ilk önce alev aldı ve ardından infilak etti (canlı yayının sona ermesinin ardından).

SN8 ve SN9 protipleri, sırasıyla 9 Aralık 2020 ve 2 Şubat tarihlerinde ateşlenmiş ve her biri istenen irtifaya yükselen roketler iniş esnasında infilak etmişti.

SpaceX, SN10 ile dikey inişi başararak önemli bir adım atmış olsa da, inişin ardından roketin tabanında alevlerin belirmesi ve ardından yaşanan şiddetli patlama henüz güvenli inişin gerçekleşmediği anlamına geliyor.

Starship, SpaceX’in gelecekte tüm uzay görevlerini üstlenen uzay aracı olacak. SpaceX’in kurucusu Elon Musk, mevcut uydu, astronot taşımacılığı ve kargo görevlerini yürüten Falcon 9 ve Falcon Heavy roketleri ile Dragon kargo ve mürettebat kapsüllerinin ileride yerini Starship’e bırakacağını belirtti.

Starship 50 metre uzunluğundaki Starship uzay aracı ile onu atmosfer dışına taşımak için kullanılacak (ve yeniden kullanılabilir) Super Heavy roketinden oluşuyor. Her biri SpaceX’in yeni nesil motoru Raptor ile donatılacak uzay araçlarından Starship altı ve Super Heavy 30 Raptor’a sahip olacak.

Starship, SuperHeavy’nin yardımı ile atmosfer dışına taşındığında Ay ve Mars’a kendi başına gidebilecek. Super Heavy ise Falcon 9 ve FH gibi dikey iniş ile Dünya’ya geri dönecek. Starship’in atmosfer dışına 110 ton yük taşıma kapasitesi olması bekleniyor.

Starship Prototipi Bu Yıl Yörüngede Olacak

Starship’in ilk prototip denemeleri sadece tek motor taşıyordu ve hedefleri yerden sadece 500 metre yükselmekti. SN8, SN9 ve SN10 prototipleri ise üç Raptor motoru taşıyordu ve 10 kilometre irtifa limitine ulaşmayı başardıkları gibi iniş için gerekli manevraları başarıyla gerçekleştirdiler.

SN10, ilk ateşleme denemesinde uçuş bilgisayarının bir olumsuzluk tespit etmesi üzerine motorlarını kapatırken, ikinci ateşlemenin ardından 10 km irtifaya yükseldi, yatay alçalma gerçekleştirdi ve ilk kez dikey olarak yere inmeyi başaran prototip oldu (ardından infilak etti).

SpaceX’in yıl içindeki Starship prototip denemeleri devam edecekken, Elon Musk yine 2021 içinde ilk kez bir prototipi uzaya göndermeyi planladıklarını belirtti. Bu hedefe ulaşılırsa, ilk insanlı yolculuk Ay yörüngesine yapılacak görev olacak.

SN10’un infilak anı. [SPadre/YouTube]

Kaynak: Space.com – https://www.space.com/spacex-starship-sn10-test-launch-landing-explosion