Cumartesi, Aralık 21, 2024
More

    Elon Musk 12,000 uydudan oluşacak uydu-internet imparatorluğu için onay aldı

    Dünya’nın dört bir yanına süper hızlı internet ulaştırma projesi Starlink’i başarıyla hayata geçiren Elon Musk, geçtiğimiz günlerde projenin başarıya ulaşmasını sağlayacak en önemli izni koparmayı başardı. ABD Federal İletişim Komisyonu (FCC), Musk’a ek 7,518 uydu daha ateşlemesi için verdi. Böylece SpaceX’in 2020’li yıllarda kadar atmosferde gezinen 12,000 uydu ile internet ağı kurmasının önünde yasal bir engel kalmadı.

    SpaceX’in ilk amacı, önümüzdeki altı yıl içinde 1,600 uyduyu alçak yörüngede aktif hale getirmek. Geri kalan uyduların ise bir sonraki altı yılda yörüngeye ateşlenmesi planlanıyor.

    Musk, 2016’da Starlink projesi için “Oldukça hırs gerektiren bir girişim… Uzun dönemde interneti uzayda tekrar inşa edeceğimiz bir sistemden bahsediyoruz” açıklamasını kullanmıştı.

    Farklı olan ne?

    Önceki makalalerde kısaca değinmiştik ancak tekrar üzerinden geçelim. Özel firmaların belli bölgelere internet sağlayan uyduları zaten yörüngede yer alıyor. Ancak bu özel hizmet fazlasıyla pahalı ve fiber kablolu internetten daha yavaş işliyor. Bunun sebebi de yaklaşık 35,000 km yükseklikte yer alan uydulardan gönderilen sinyalin yere ulaşmasının belli bir süre alması. SpaceX ise yerden sadece birkaç yüz kilometre yüksekliğe konumlayacağı uydular ile gecilme sürelerini 6 ile 10ms seviyesine indirmeyi planlıyor. Ancak bunun getirdiği bir zorluk da mevcut. Uydular yere ne kadar yakın olursa kapsama alanları o kadar azalıyor. Nihayetinde SpaceX’in yerden yaklaşık 350 kilometre yüksekliğe konumlamayı planladığı uydular süper hızlı internet sunacak olsa da kapsadıkları alan çok sınırlı kalacak. Nihayetinde, SpaceX gezegenin dört bir yanını örecek 12,000 uydu ateşleyecek. Bu uydular lazer ve radyo dalgaları kullandıkları peer-to-peer (P2P) sistemine dayanacak.

    İnternet altyapısının bulunmadığı veya yetersiz kaldığı bölgelerde ucuz internet hizmeti sürdürülebilir kılınacak. Ancak Starlink’ten muhtemelen en çok bankalar fayda sağlayacak. Çok düşük gecikme süreleri ile yapılacak iletişim sayesinde borsalar çok daha etkin işlem görecek. SpaceX’in önümüzdeki yıllarda Starlink projesi için finansal kurumlardan büyük miktarda destek beklemesinin ardında da bu sebep yatıyor.

    Peki uzay enkazı ne olacak?

    Malum, okyanuslardaki plastik gibi çözümsüz kalan ve giderek büyüyen bir sorun da uzay enkazı. ABD Ordusu’nun yörüngede ölümcül hızlarda ilerleyen yaklaşık yarım milyon enkaz parçasını takip ettiği biliniyor. FCC yetkilisi Jessica Rosenworcel, en aklında kalan örneğin “35 sene önce bir astronotun alet çantasından uzaya savrulan ve saatte 35,000 km hızla yörüngede gezinmekte olan bir tornavida olduğunu” söyledi.

    FCC’nin bu aşamada yapabildiği sadece iki hamle var. Birincisi uzay sanayisi tarafından yörüngeye taşınan uzay enkazı miktarını sınırlandırmak. İkincisi de SpaceX’in rakipleri olan Kepler, Telesat ve Leosat gibi firmalara uydu-internet ağı için izin vermemek. Kısaca, Musk ağırlığını koyarak kariyerindeki çok önemli başarılardan birini kapitalizmin acımasızlığını kullanarak elde etmeyi başardı. Onun bu konudaki başarısına ait detaylı bilgi isterseniz SpaceX’in yeniden kullanılabilir roketler geliştirmeye başlamadan önce ana rakibini nasıl alt ettiğini okuyabilirsiniz:

    SpaceX nasıl dünyanın bir numaralı uydu taşıyıcısı haline geldi?

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler