Bugüne kadar dünya da en çok insan ölümüne sebep olan ikinci canlı türü sivrisinektir. Ancak bir numara tartışmasız insandır. İnsan biraz genel oldu ise tanımı daraltalım; İngilizler.
Güzel bir söz vardır; bir İngilizin geçtiği göldeki balıklar bile birbirleriyle kavgaya tutuşur. İngilizlerin çok büyük ve kanlı bir tarihi var bu ünlerini kazanmalarında en büyük nedenlerden biride sömürgeci tutumlarıdır.
Güneş batmayan ülke deyimi boşu boşuna kullanılmıyor tabi, Hindistan, Amerika, Afrika, Avusturalya, Çin (Hong Hong) gibi bugün dev yüz ölçümlere sahip ülkeler bir zamanlar İngiliz hükümetinin boyunduruğu altındaki sömürge topraklarıydı. Sömürge ise her anlamda üzerinden geçtiği toprakların kanını, gücünü, sanatını emen bir kuvvetti.
Son günlerde bir konu gündeme getirilmekte ve İngiliz müzelerinin oldukça canını sıkmakta.
Diğer Ülkelerden Çaldığınız Eserleri Geri Verin!
”İngiliz Guardian gazetesinin Bilgi Edinme Yasası kapsamında edindiği belgeler, İngiltere’deki müzelere diğer ülkelerden aldıkları eserleri geri vermeleri yönünde yapılan baskının arttığını gösteriyor.”
En başta bu konuyu dile getiren Cebelitarık hükümeti bilim insanlarının ilk keşiflerden sayılan, Neandertal ( insanın en yakın kuzeni olan fosil tür) kafatası ve devam eden süreçte Şili hükümeti ise tarih öncesi dönemde yaşamış iki parmaklı tembel hayvan fosillerinin geri iadesini talep etmekte.
Taleplerden (tepki niteliği taşıyan) en çok nasibini alan Londra merkezli iki müze ise British Museum ve Doğal Tarih Müzesi olarak bildirildi.
Guardian’daki haberde, mektupların çoğuna ret yanıtının verildiği belirtildi. Bu konu hakkındaki tartışmalar süre dursun diğer hükümetler de devreye girerek taleplerini belirtiyorlar.
Şili, Paskalya Adası’na ait Hoa Hakananai’a heykelini, İtalya da bir mermer rölyefin British Museum’dan kendilerine iade edilmesini talep ediyor.
Mısır ise geçtiğimiz ay İskoçya Ulusal Müzesi’nden, Gize’deki Keops Piramidi’nin dış cephesine ait taşlardan birini sergileyeceğini açıklaması üzerine elindeki tarihi kalıntılar için sertifika edinmesini talep etmişti.
British Museum sözcüsünün The Guardian’a verdiği röportajda ise bu konu hakkındaki çalışmların devam ettiğini dile getirdi. Halihazırda konu gündeme gelmişken Türkiye’den onlarca kaçırılan eserinde gündeme gelmesi gerektiği kanısındayım.
Türkiye’den kaçırılan bazı eserler;
Daha fazla okumak isterseniz:
Kölelik Nasıl Başladı?
Avrupalılar o kadar fazla Amerikan yerlisi öldürdü ki iklim bile değişti
Kaynaklar
Haber metni: BBC Türkçe
Görsel 1. https://ingilizderindevleti.net/ingiliz-derin-devleti-ve-somurgecilik-zulmu/
Görsel 2. https://www.stratejikortak.com/2016/07/somurge-devletleri-somurge-haritalari.html
Türkiyeden kaçırılan eserler; https://www.ensonhaber.com/galeri/turkiyeden-yurt-disina-kacirilan-10-tarihi-eser#16