Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    Solar Impulse 2, okyanusu geçerek 9. etabı tamamladı

    Güneş enerjisiyle çalışan, bir Boeing 747 kanat genişliğine sahip ve yaklaşık bir SUV araç ağırlığındaki Solar Impulse 2 rotasına Büyük (Pasifik) Okyanus üzerinden devam ederek aksilikler yaşadığı birkaç ay ve uçuş yaptığı günlerinin ardından 23 Nisan gecesi (TSİ 13:00, 24 Mart) San Francisco’daki Mountain View şehrine iniş yaptı. Uçağın pilotu İsviçreli kaşif Bertrand Piccard Hawaii (aksaklıklar yüzünden zorunlu iniş yapılan yer) ve San Francisco arasında 3 günlük süren seferi sırasında tam 4.371 km (2.717 mil) seyahat etti (Pilot Bertrand Piccard’ın tek mola hakkı bulunuyordu).

    Yolculuğun sekiz etabının geçilmesi ve bu ayakların her birinin göz korkutucu olmuş olması henüz yolculuğun zor kısmının geçilmiş olduğu anlamına gelmiyor. Solar Impulse 2 ABD üzerindeki uçuşlarından sonra (ABD’nin Ortabatı bölgesinde bir mola hakkıyla, Haziran başlarında New York’a ulaşması bekleniyor), 5.737 km (3.566 mil) sürecek Avrupa yolculuğuna devam etmek zorunda. Avrupa yolculuğu sırasında havada tam 5 gün boyunca seyahat ediyor olacak. Yolculuğun daha sonra, görevi dünyanın etrafını turlamak olan uçak Mart 2015’te Abu Dhabi’den başladığı bu yolculuğuna tekrar aynı noktada son verecek.

    Si2’nin rotası

    9 aylık aranın ardından yolculuğuna devam eden Solar Impulse 2’nin dünya etrafındaki uçuşunun tamamlanan ve planlanan rotasını aşağıda görebilirsiniz.

    Solar_Impulse_MapGörevine Mart 2015’te Abu Dhabi’den havalanarak başlayan uçak için bu yolculuk hızlı bir macera olmamış olabilir, ancak bu yolculukta amaçlanan asıl nokta zaten “hız” değildi. Solar Impulse 2 ve aynı isme sahip kardeşi Solar Impulse 1 bizlere gezegeni uçarak turlayarak yenilebilir enerji konusunda başarılı olabileceğimizi gösteriyorlar. Eğer ki bu uçuş herhangi bir insanı temiz bir enerjiyi kucaklamaya teşvik ederse, Solar Impulse hedefine asıl o zaman ulaşmış olacaktır.

    Şehirde akşam olurken, Solar Impulse ekibi Twitter üzerinden göz alıcı fotoğraflar yayınladılar.

    Uçağın Hawaii-California ayağını tamamlaması 62 saati bulurken, böylesine harikulade ve kolay fotoğrafların yakalanabilmesinin sırrı; Si2 uçağının bir araba ile yaklaşık olarak aynı hızda seyahat ediyor olmasıydı.

    Si2 pilotu Piccard CNN’e şöyle aktarıyor: “Bu yeni bir çağ. Bu bilim kurgu değil. O gün bugün. Bu var olan bir şey ve temiz teknolojiler imkansızı başarabilirler.

    Önceki yazımızda ve Solar Impulse ekibinin internet sitelerinden duyurduğu üzere uçak geçen yaz Japonya, Nagoya’dan Hawaii’ye yakıtsız 5 gün, 5 gece solo uçuş rekorunu kırmıştı.

    SolarImpulse2-SF Ekibin yine internet sitelerinde bahsettiği “temiz ve yenilenebilir enerji” mesajı ise şu şekilde:

    “Herkes dünyamızın enerji tüketimini yarıya indirmek, doğal kaynakları korumak ve yaşam kalitesini artırmak için bu uçağın teknolojilerini kullanabilir.”

    Biz insanoğlu da elimizden gelen yardımı ve çabayı göstermeli, böyle bir hedefin gezegenimiz için ne kadar faydalı olacağını düşünmeli ve buna göre hareket etmeliyiz.

    Solar Impulse blogunda geniş yer verdiği Okyanusu geçiş etabının yazısına buradan göz atabilirsiniz.

    Son olarak sizi Si2’nin uzun Hawaii yolculuğu ile baş başa bırakalım…

    https://www.youtube.com/watch?v=6k_CkULy6Mk

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler