Solar Impulse 2 Dünya yolculuğuna devam etmeye hazırlanıyor

0
4124
solar impulse2
solar impulse2

İsviçre merkezli Solar Impulse’ın çok iddialı bir hedefi var. Yedi ay sonra, Solar Impulse 2 dünya etrafındaki rekor uçuş denemesine kaldığı yerden devam etmek için gökyüzüne geri döndü. Özel olarak finanse edilen bu projenin amacı bir pilot yardımıyla güneş-enerjili sabit kanatlı bir uçağı uçurarak dünyanın etrafını dolaşan ilk ekip olunmak istenmesi.

Görevi zora sokan beklenmedik bir pil sorunuyla karşılaşılmasıyla görevin yarıda bırakılmasının ardından, uçak bakımdan geçirildi ve onarıldı, şimdi ekipteki iki girişimci pilot Andre Borschberg ve Bertrand Piccard yarım bıraktıkları rekor uçuşu tamamlamak için tekrar görevlerinin başına geçtiler.

Solar Impulse 2 (Si2) görevine 2015 yılının Mart ayında Birleşik Arap Emirlikleri, Abu Dabi’den havalanarak başlamış ve Asya’dan Japonya’ya başarılı bir uçuş gerçekleştirmişti. Hawaii’ye doğru uçuşunu sürdürmeden önce kısa bir süre hava şartları nedeniyle Japonya’da bekledi. Pasifik Okyanusunu geçişin bu son ayağında, pilot Borschberg tek başına tam 118 saat boyunca toplam 4481 mil (7,209 km) uçarak mesafe ve zamana göre en uzun güneş-enerjili uçuş dünya rekorunu kırmış oldu.

Ne yazık ki, bu uzun uçuşun uçağa ciddi bir yan etkisi de oldu. Turun yedinci ayağına gelindiğinde Si2, termik bir problem olarak kayıtlara geçen lityum-iyon pil sisteminin hızla ve aşırı ısınması nedeniyle başarısız bir deneyim geçirdi. Bununla birlikte Si2 ekibi, bu sorunun uçağın Nagoya’dan yükselmesiyle karşılaştıkları tropikal iklim için gerekli olan yalıtım miktarı ve sıcaklık artışlarının ölçülmesinde yanlış bir hesaplama yapıldığını açıkladılar.

Uçak geçtiğimiz yıl Temmuz ayında karaya iniş yapmıştı ve Hawaii’de yeniden bakımdan geçti. Pasifik boyunca yaptıkları uçuş beş gün beş gece sürmüştü ve pilotlar uçuş kontrollerini sağlayarak güvenli koşullarda uçağı Honolulu’ya indirmeyi başarmışlardı.

Solar Impulse pilotları
Solar Impulse 2’nin cesur pilotları Andre Borschberg (sol) ve Bertrand Piccard.

Solar Impulse 2’nin bir sonraki hedefi…

Belirsiz geçen ayların ardından, Solar Impulse 2 dünya etrafındaki yolculuğuna kaldığı yerden devam etmeye hazır. Solar Impulse blogunun aktardığına göre, Si2 depolama kapasitesini arttırdığı aylar takibinde 26 Şubat günü ilk onarım-sonrası eğitim uçuşunu gerçekleştirdi. Uçak Hawaii’nin Kalaeloa havaalanından havalanarak 8.000 feet yükseklikte Pasifik Okyanusu üzerinden geçti ve 90 dakika boyunca havada yolculuk etti. Yolculuğu sırasında uçak, stabilizasyon ve pil soğutma sistemi testleri ile yeni yüklenen teknoloji sistemi dahil bakım kontrollerinin tümünden başarıyla geçti.

Solar Impulse 2 gündüz saatlerinde kanatlarındaki güneş hücreleri yardımıyla güneşten elde ettiği enerjiyi bataryalarında depoluyor ve aşırı uzun mesafeli uçuşlarda yeterince güçlenerek geceleyin de yolculuğuna devam etmesi için her saat havada kalmasını sağlıyor.

Solar Impulse blogunun yazısına göre Pilot Piccard:

Belirsiz geçen ayların ardından Si2’nin Hawaii gökyüzünden havalanarak tekrar yolculuğuna devam ettiğini görmek beni çok rahatlattı ve umutlandırdı.

Si2 rekor denemesi yolculuğu, Virgin Atlantic Küresel Uçuşun’da maceraperest Amerikalı Steve Fossett tarafından 2006 yılındaki 41,467 km 76 saatlik uzun mesafeli aralıksız gerçekleştirilen rekor uçuş denemesini geçmeyi başararak yeni bir rekora imza attı.

Pilotlar ABD’nin Arizona eyaletindeki Phoenix şehrine dört günlük uzun uçuş için kalkış yapmayı planlıyorlar, daha sonra ABD genelinde birkaç şehirde duracaklar ve Atlantik Okyanusu’nu geçerek uçuşa başladığı Abu Dabi’de dünya turunu tamamlamış olacaklar.

Solar Impulse 2'nin tüm yolculuk rotasını gösteren bir harita.
Solar Impulse 2’nin tüm yolculuk rotasını gösteren bir harita.

Solar Impulse uçağına ait önemli detayları:

  • Si2’nin kanat boyunun bir Boeing 747 Jumbo Jet uçağına göre çok daha büyük olması, ve aynı zamanda bir araba kadar hızlı ve bir geniş SUV araç kadar ağırlığa sahip olması.
  • Öndeki büyük solar kanadında 17,248 tane solar hücresi ve bu kanatta 135 mikron kalınlığında güneş pilleri bulunmakta.
  • Kanat açıklığı tam olarak 72 metredir.
  • 3.8 metreküplük alana sahip tek kişilik bir pilot kabinine sahip.
  • Uçağın ağırlığı 2.3 ton ve ortalama hızı 70 km.
  • Kilogram başına 4×260 watt-saat enerji üretebilen batarya yoğunluğu bulunuyor.
  • 17.4 beygir gücünde 4 adet elektrik üreten motora sahip ve  motorundaki pervanelerin her birisi 4 metre uzunluğunda.
  • Motor gücü küçük bir motorsikletin gücü kadar.
  • Solar Impulse ilk güneş enerjili uçak değil, ama kendisi herhangi bir yakıt ihtiyacı duymadan sadece bataryalarında depoladığı enerjiyi kullanarak gece ve gündüz uçabilen ilk uçak.
  • Pilotun gündüz çıktığı en yüksek seyir irtifası 8,500metre , gece ise alçak seyir irtifasında 1,000-1,500 metrede seyrediyor.

Uçağın belirli ve önemli noktalarını 3D olarak keşfedebileceğiniz bir platform var:

Solar Impulse ekibi Nisan ayının sonlarına doğru yeniden başlayarak bu devri alemi sürdürmek için sabırsızlanıyor. Hedeflenen bu tarih kendilerine ilk uçuştan toplanacak verilerin analiz edilmesi için yeterli zamanı tanıyacak ve gerekirse ek seferler yapılacak. Nisan ayı ayrıca kendilerine çok-günlü uçuşlarda güneş-enerjili uçağın yeteri kadar gün ışığı depolamasını sağlayacak.