İnsanlığın başının belası olmuş bir çok hastalık var. AIDS, kanser ve Alzheimer bunlardan bazıları. Bir diğer hastalık ise hepimizin yakından tanıdığı şizofreni. Bu hastalık hakkındaki bilgimiz yeterli düzeye gelmiş olsa bile hala hastalığa sebep olan kesin bir neden ve tedavi geliştirememekte oldukça ironik.
Bilinenin aksine aslında şizofrenide birden fazla kişiliğin olmasından çok, birey birden fazla gerçekliğe inanır. Yani çoğunlukla ilk göze çarpan karakter daha anlaşılabilir ve ılıman biri olurken, diğer inanılan gerçeklikteki birey oldukça farklı kurallara ve düşüncelere sahip bir düzende içinde yaşar ve sağlıklı düşünceye sahip diğer insanlar tarafından anlaşılması oldukça zordur.
Şizofreni için temel olarak iki etken söz konusudur. Bunlar genetik ve çevresel faktörlerdir. Son yıllarda yapılan çalışmalarla hastalığın genetik haritası çıkartılmaya çalışılıyor. Multidisipliner çeşitli çalışmalarla her yıl bu hastalık hakkında yeni şeyler öğrenmeye devam ediyoruz. Ancak bu sefer ki keşif gerçekten şaşırtacak cinsten.
Bağırsak Bakterilerimiz Boş Durmuyor!
Bu yılın başında yapılan bir çalışmada oldukça ilginç bir sonuca varıldı. Şizofreni hastalarında bağırsakta bulunan bakteri popülasyonu gözle görülür şekilde normal bir insana göre farklıydı. Hastalığın çeşitli semptomlarının engellemesi üzerine tedavi gören 53 kişiden elde edilen örnekler ve tedavi görmeyen 5 şizofreni hastasının verileri, bu belirtilerin hiçbirini göstermeyen sağlıklı 69 birey ile karşılaştırıldığında, toplamda 854 bakteri türü içinden yalnız şizofreni hastalarında görülen özgün 56 bakteri bulunduğu anlaşıldı.
”Şizofreni Hastalarına Özgün 56 Bakteri Gözlemlendi.”
Hastalığın belirtilerini göstermeyen bireylere özgü bakteri sayısının da 64 olduğu kayıtlara geçmiş bulunmakta.
Ayrıca şizofreni hastalığına sahip bireylere spesifik olarak bağırsak mikrobiyomunun daha düşük seyrettiği gözlemlendi.
Daha da ilginci şizofreni hastalarından elde edilen özgün bakterileri kültür ortamında geliştirdikten sonra çeşitli denek farelere enjekte edildiler. Sonuç: farelerde gözle görülür bir davranış bozukluğu.
”Özgün Şizofren Bakterileri, Farelere Enjekte Edildiğinde Fareler Anormal Davranışlar Sergilediler.”
Araştırmacılar için yeni bir yol açılmış gibi gözüküyor. Hem de çok güçlü bir yol. ”Mikrobiyota sağlığımız” hakkında her geçen gün farklı haberlerle ve makalelerle karşılaşıyoruz. Ancak bu bugüne kadar duyulmuş en çılgın mikrobiyota haberi için bu haberi kaynak gösterebilirim. Bağırsağımızdaki bakteriler beynimizde oluşan bir hasarın habercisi aynı zamanda kaynağı olabiliyor.
İlginizi çekebilir: Kedilerden bulaşan bakteri şizofrene sebep olabilir
-Science is Everything-
Kaynaklar
-Popular Science