Eğer etrafınızda genel olarak sinirli birileri varsa, aslında düşündükleri kadar akıllı olmadıklarını bilmeniz işe yarayabilir.
Yeni bir araştırmaya göre, öfke diğer birçok olumsuz hisse kıyasla insanlara zekaları konusunda aşırı güven kazandırıyor.
PsyPost sasyfasına açıklamada bulunan Varşova Üniversitesi’nden Marcin Zajenkowski, “Öfke üzüntü, gerginlik ve depresyon gibi diğer olumsuz hislerden farklılaşıyor” ifadesini kullandı.
Geçmişteki araştırmalar da öfkenin genellikle iyimserlik gibi olumlu özellikler ile bağdaşan sıradışı olumsuz bir his olduğuna işaret etmişti. Ancak öfkenin zekayı nasıl etkilediği konusunda kesin bir yargıya ulaşılamamıştı. Zajenkowski ve meslektaşları ise sinirli insanların zekalarını olduğundan daha yüksek kabul ettiklerini düşünüyor.
Narsizm “illüzyona” neden oluyor
Bu düşünceyi sınamak için Varşova’daki 520 üniversite öğrencisi üzerinde anket düzenlendi. Öğrencilere ne kadar çabuk ve ne kadar sık öfkelendiklerini ölçen sorular soruldu. Ardından, öğrencilere sırasıyla kendi zekalarını değerlendiren bir anket ile objektif bir zeka testi sunuldu.
Araştırmanın sonuçları, çok daha hızlı öfkelenmeye yatkın olan öğrencilerin algısal yeteneklerini olduğundan daha yüksek gördüklerine işaret etti. Öte yandan, sinir hastası (nörotik) olan öğrencilerin zekalarını olduğundan daha düşük gördükleri anlaşıldı. Bu durum, mantık dışı gerginlik ile (İngilizce teriminden çeviri ile irrasyonel anksiyete) ve aşırı strese neden olan sinir hastalığının sebep olduğu olumsuz özelliklerden biri olarak görülüyor.
Muhtemelen şaşırtıcı olmayan bir diğer bulgu, insanların ne kadar akıllı olduklarını değerlendirirken narsizmin öne çıkan bir faktör olması. Zajenkowski, “daha huysuz, hırçın insanların narsistik illüzyonlara kapıldığını” ifade etti.
Araştırma, sinirli insanların daha narsistik olduğuna ve zekalarını abarttıklarına işaret etse de, öfkenin gerçek zeka seviyesi ile bağlantılı olmadığını gösterdi. Her ne kadar ikisi arasında bir bağlantı keşfedilse de, öfke ile zekayı üstün görme arasında bir etki-tepki ilişkisi olup olmadığı kesin değil. İlerideki araştırmalar ile bu sorunun da incelenmesi planlanıyor.
Gelecekteki araştırmalarda aynı zamanda cevap bulması gereken sorular, “öfkenin anlık olarak zekayı etkileyip etkilemediği” ve “soğukkanlı insanların bu özellikleri ile zekaları arasında bir ilişki barındırıp barındırmadığı” olacak.
İki yıl önce gerçekleştirilen araştırma Intelligence dergisinde yayınlandı.