Cuma, Aralık 27, 2024
More

    30 yıl sonra şehirler böyle olacak

    Şimdiye kadar yaptığı tahminlerde %85 doğruluk oranı yakalayan gelecek bilimci Ian Pearson, 2045’ten neler beklememiz gerektiğini içeren raporun oluşturulmasına yardımcı oldu.

    Pearson, Hewden adındaki bir inşaat ekipmanları kiralama şirketinin gelecek 30 yılda inşaat sektörünün ne yöne gideceğini öngörmek için hazırladığı raporu derlemiş.

    Robotik ve yapay zeka gibi alanlarda kaydedilen ilerlemeler ile şehirlerdeki binalar teknoloji ile yakından ilgili hatta iç içe olacak gibi duruyor.

    İşte rapordaki en merak uyandırıcı 8 öngörü:

    Binalar yapay zeka kişiliği ile yönetilecek (Siri’nin bina versiyonu:)

    2030-2

    Raporun tasavvuruna göre binada yaşayanlar bina ile konuşarak çeşitli değişiklikleri isteyebilecek; örneğin odanın sıcaklığının ayarlanması.

    Süper uzunluktaki binalar minik şehirler gibi işlev görecek

    2030-3

    Yüksek emlak talepleri ve yüksek arsa fiyatları nedeni ile düşük ve orta gelir seviyesindeki insanlar için tek çözüm çok yüksek uzunluktaki binalar olarak öngörülmüş. Bu binalar adeta küçük birer şehir olacak ve insanların hem iş yerleri hem evleri hem de gezmeye gittikleri yerleri içinde barındıracak.

    Binaların pencereleri sanal gerçeklik ekranları ile donatılacak

    2030-4

    Geleceğe Dönüş 2 filmindeki Marty’nin gelecekteki evinde gördüğümüz sanal gerçeklik penceresindeki görüntü istenilen görüntüye bürünebiliyor. Rapora göre gelecekte de pencerelerin yerini bu ekranlar alacak.

    İnsanların giyindikleri şeyler özel olacak ve güneş enerjisini toplayabilecek

    2030-5

    Solar kıyafetlerin fizibilitesi tabi ki nanoteknolojideki gelişmelere paralel olacaktır.

    Akıllı ısıtma ve aydınlatma sistemleri siz odada gezinirken sizi takip edecek

    2030-6

    Raporda teknolojinin detayları hakkında bilgi verilmemiş ancak günümüzde de özellikle aydınlatma ile ilgili ar-ge çalışmaları yapılmakta.

    Örneğin son yazılarımızdan birinde bahsettiğimiz Ario NASA ve Harvard ortaklığı ile tasarlanmış ve gelişmeler sadece bununla bitecek gibi durmuyor.

    İnşaat işçileri “exoskeleton” giyinerek ağır ekipmanları rahatlıkla kaldırabilecek

    2030-7

    Benzer robotların geliştirilmesi üzerine Panasonic ve Hyundai şirketlerinin ciddi çalışmaları olduğu biliniyor.

    Tehlikeli işleri robotlar yapacak

    2030-8

    Rapora göre robotlar çoğu projede insanlar ile yan yana çalışacak ancak iş tehlike arz eden konulara geldiğinde (patlama, yıkılma riski olan işler) işi tamamen üstlenerek insanların güvende kalmalarını sağlayabilecek.

    3D yazıcılar ve robot birleştiriciler ile hızlı yapım işleri mümkün olacak

    2030-9

    Raporda, inşaatlarda kullanılan beton ve diğer malzemelerin değişik formları geliştirildiği takdirde 3D yazıcı ile hızlıca yapım işlerinin halledilmesi mümkün olacak.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler