Kolor firmasını satın alarak sanal gerçeklik piyasasına adım atan GoPro, hayatımıza kazandırdığı farklı bakış açısını daha da zenginleştirmek istiyor. VR teknolojisi, GoPro görüntülerini ‘küresel içerik’ haline getirmeyi vaat ediyor.
Sanal gerçeklik (VR) hakkında beklentilerimiz özellikle oyun ve iş dünyasına kazandıracağı yenilikler açısından oldukça yüksek. Oculus’un başını çektiği VR başlıklarının hayatımıza nasıl dahil olacağı hakkında halen bir hengame yaşanırken, GoPro bu konuda hedefi tam 12’den vuracak gibi görünüyor.
Aksiyon kamerası piyasasının başını çeken firmasın bir sanal başlık geliştirme derdi yok. Tersine sunacağı VR teknolojisi, GoPro kameralarıyla elde edilen fotoğraf ve videoları 360 derecelik panorama ve videolar haline getirmeyi sağlayacak yazılıma dayanıyor.
Merkezi Fransa’nın Savoie kentinde bulunan Kolor, GoPro’nun ‘küresel içerik’ olarak tanımladığı görüntüler oluşturulmasını sağlayan VR yazılımları geliştiriyor.
Eğer küresel içerikle ne demek istendiğini anlamak isterseniz, YouTube’a yüklenen 4K çözünürlüğündeki videoyu izleyin.
Kolor yazılımı sayesinde videoların izlenebileceği farklı seçenekleri görmek için de GoPro’nun sayfasındaki videoya mutlaka göz atın. Sayfada, ekranın sağ alt köşesindeki daireye tıklayarak seçenek kutusunu açıyorsunuz.
VR başlıklarına uyumlu olacak
Yazılım alanında VR güncellemesini çok daha kolay gerçekleştiren GoPro, tabii ki donanımdan bağımsız kalmayacak. Kolor’un mobil uygulaması Kolor Eyes, iOS ve Android ile uyumlu ve Google Cardboard ile kullanılabiliyor. Yakın gelecekte Oculus VR ve Samsung Gear VR gibi başlıklara da uyumlu hale gelecek.
GoPro’nun ilk çeyreğine ait mali tabloyla beraber VR teknolojileri hakkında bilgi veren CEO Nick Woodman, ‘aksiyon kamerası rekabetinde VR alanında ilk sırada gelmelerinin doğal olduğunu’ ifade etti.
Konuşmasında ‘profesyonellere ve 3D yazıcıda bastıkları teçhizatlara 5-6 kamera takan yetenekli kullanıcılara’ öncelik veren Woodman, Kolor yazılımıyla elde edilen içeriğin çok daha güçleneceğini söyledi. Profesyoneller ve tüketiciler için cihazlarını kullanmayı daha kolay kıldıklarını belirten Woodman, ‘kişisel sanal gerçeklik küresel içeriği’ elde etme çözümlerinin ileride artacağını not düştü.
İş hacmi ve gelirler artıyor
GoPro, Nisan başında canlı yayınlar için kullanılacak Herocast kamerasını sunmuştu. İlk kez X-Games’de boy gösteren kameranın, NHL (Ulusal Hokey Ligi) maçlarının yayınında da kullanılacağı açıklandı.
Firma, 2015’in ilk çeyreğinde 363 milyon dolar gelir, 16,8 milyon net kar açıkladı. Kar hisse senedi başına 24 sent arttı.
GoPro, ilk çeyrekte 1,3 milyon kamera satarak geçtiğimiz yıl aynı dönem eriştiği 852 bin satış adedini açık ara geride bıraktı. Brüt kar oranı, geçtiğimiz yıl yüzde 40,9 olurken, 2015 Q1’de yüzde 45,1’e yükseldi. Şirketin kasasındaki nakit ise 422.3 milyon dolardan 491,9 milyon dolara yükseldi.
GoPro uygulamaları ilk çeyrekte 2,6 milyon defa indirilirken, YouTube kanalına video yükleme oranı yüzde 93 artış gösterdi.
GoPro, 7,500 dolar değerindeki Herocast ile canlı yayın işinden iyi para kazanacağının sinyalini veriyor. Kolor, son tüketici alanında da şirketin beklentilerini fazlasıyla karşılayacak gibi görünüyor. Hem de VR başlıklarının yayılmaya başlayacağı 2016’ya kalmadan.
Kolor ile gelecek VR teknolojisinin çay içerken değil, Snowboard veya sört yaparken selfie çekenlere daha fazla yarayacağını kesin.