Güney Koreli teknoloji devi Samsung, kansere yakalanan çalışanlar ve ailelerine destek olmak için 85 milyon dolarlık fon kurma kararı aldı.
Samsung, kanserli hastalara destek olmak ve işlemci ile ekran üretimi yapan fabrikalarında hastalığa yakalanma riskini azaltmak için 85,8 milyon dolarlık fon kuracağını açıkladı.
Söz konusu fabrikalarda çalışırken kansere yakalan çalışanlar ve ailelerine destek olmak için kurulacak fon, aynı zamanda iş güvenliğini artırmak için yapılacak Ar-Ge çalışmalarında kullanılacak.
Kansere yakalanan hastaların çoğunu temsil eden Güney Koreli aktivist örgüt Sharps, Samsung fabrikalarında kansere yakalan çalışan sayısının 200 olduğunu ve yüzde 70’inin hayatını kaybettiğini belirtti. Sharps, Samsung’un girişimi hakkında yorumda bulunmadı.
Samsung’un aldığı karar, çalışanlar, aileleri ve firma dışındaki yetkililer arasında yapılan görüşmeler sonucunda açıklandı. Şirket, fabrikalarda radyasyona ve zehirli kimyasallara maruz kalan çalışanların tedavisiyle ilgilenilmesi için baskı görüyordu.
Samsung, Mayıs 2014’te fabirkalarında hastalanan çalışanlar ve ailelerinden özür dileyerek, G.Kore’de neredeyse 10 yıldır gündemde olan bir konuda önemli bir adım atmıştı.
Skandallar baskı yaratıyor
Güneydoğu Asya ülkelerinde G.Kore çok öne çıkmasa da, özellikle Çin’de dev tesisleri bulunan montaj devi Foxconn geçmişte işçi kazalarından tutun çocuk işçi çalıştırmaya kadar birçok skandalla gündeme gelmişti.
Apple’ın en güçlü olduğu ikinci piyasa haline gelmesinden bu yana, Tim Cook’un ziyaretlerinin başını çektiği süreç Çin’deki fabrikalarda şartların az da olsa düzelmesine yardım etti.
Samsung, en son Brezilya’nın Manaus kentindeki fabrikasında çalışma şartlarının ve iş güvenliğinin yetersizliği nedeniyle yerel savcılar tarafından 108 milyon dolar cezaya çarptırılmıştı.
Savcıların raporunda, 6,000 işçinin çalıştığı fabrikada günde 3,000 telefon üretildiği ve mesai saatlerinin 15 saati geçtiği belirtilmişti. İşçilere bir mobil telefonu monte etmek için 32, bir TV setini bir araya getirmek içinde 65 saniye süre tanındığı ortaya çıkarken, bazı işçilerin tatil olmadan 27 gün çalıştığı belirtilmişti.