Pazar, Aralık 22, 2024
More

    Samanyolu’ndaki 1 milyar yıldızın 3 boyutlu haritası çıkarıldı

    Samanyolu‘nun şu ana kadarki en detaylı haritası yayınlandı. 1 milyarı aşkın yıldızın saptanabildiği harita 14 aylık bir çalışmanın ürünü.

    ESA‘nın (European Space Agency) uydusu Gaia’nın taşıdığı ve İngiliz mühendislerin tasarladığı 1 milyar piksellik kamera ile çekilen görüntülerden 3 boyutlu bir harita çıkarıldı. Bilim insanlarına göre, Galileo’nun çizdiği Orion Takımyıldızı’nın bir bölümüne ait şemadan bu yana modern astronomideki en önemli harita bu.

    Gaia yıldızların sadece fotoğraflarını çekmekle kalmadı. Bu yıldızların birbirlerine olan uzaklıklarını, bulundukları konumları ve hareket hızlarını da hesapladı. Bu yıldızların nasıl oluştuklarına dair bilgi de topladı. Samanyolu’nun gelecekte nasıl bir forma ve yoğunluğa sahip olacağı da araştırmada cevaplanması beklenen sorular arasında yerini alıyor.

    İnsan saçının çapını 1000 km öteden ölçebilecek kadar güçlü teknoloji ürünü olan kameralara sahip Gaia, gözlem yapmak üzere Dünya’dan 11.5 milyon km uzaklıkta bulunuyor. Uydu bundan 5 sene önce fırlatılmış ve görevine 2014 Temmuz ayında başlamıştı.

    Gaia’daki kameralar ışığı yakalayıp elektrik sinyaline dönüştürüyor ve Dünya’ya yolluyor. Hubble uzay teleskobunun da bu şekilde çalışan iki kamerası var. Ancak, Gaia’da bunlardan 106 tane bulunuyor. Bu da Gaia’nın uzayla ilgili daha önce hiç toplanılmadığı kadar veriyi bizlere sunabileceğinin bir göstergesi sayılabilir.

    gaia
    Gaia

    Galaksinin sırlarını keşfedecek

    ESA’da Gaia projesinde araştırmacı olan Timo Prusti: “Yeni yayınladığımız bu inanılmaz harita yıldız yoğunluğunun galaksimize nasıl yayıldığının ve Gaia’nın görevine yeni başlamış olmasına rağmen ne kadar fazla veri toplayabildiğinin kanıtıdır” dedi.

    Gaia beş yıl sürecek görevi boyunca 70 kez birer milyar yıldız gözlemleyecek. Bu, gün başına yaklaşık 40 milyon yıldız demek. Ancak bir milyar, Samanyolu’ndaki toplam yıldız sayısının sadece yüz biri. Samanyolu 100 bin ışık yılı genişliğinde ve 1000 ışık yılı kalınlığında spiral bir galaksi. Yıldızlarının çoğunluğu bir disk şeklinde konumlanmış halde.

    ESA’daki araştırmacılar ayrıca Günes Sistemi’nde daha önce keşfedilmemiş binlerce asteroid ve kuyrukluyıldız bulmayı umuyorlar. Gaia bununla kalmayıp komşu yıldız sistemlerinde 7000 gezegenle birlikte süpernova arayışına da çıkacak.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler