Cuma, Kasım 15, 2024
More

    Samanyolu Galaksisi 30 milyon yıl sonra büyük bir çarpışma yaşayacak

    NASA, Hubble Uzay Teleskobu tarafından elde edilen veriler ışığında, 1963’te keşfedilen dev bir gaz bulutunun Samanyolu Galaksisi’ne ilerlediğini belirtti.

    ‘Smith Bulutu’ olarak adlandırılan kozmik kütle, hesaplamalara göre 30 milyon yıl sonra Samanyolu’na çarpacak. Çarpışmanın Güneş Sistemi’ni etkileme olasılığı ise çok düşük görülüyor. Yani, insanlık var olmayacak olsa bile yaklaşık 5 milyar yıl ömrü kalan Güneş kozmik kazadan sağ çıkacak.

    Smith Bulutu’nu inceleyen ekipte yer alan Uzay Teleskop Bilim Enstitüsü’nden Andrew Fox, “Bulutun kökenini tam olarak bilmiyoruz… İki teori söz konusu. İlki, muhtemelen süpernova patlamaları ile Samanyolu’ndan atılmış olduğu. İkincisi ise Samanyolu’nun çekim kütlesine kapılan bir dış galaksi parçası olduğu” ifadesini kullandı.

    Fox’un ekibi, Smith Bulutu’nu Hubble’ın Kozmik Kökenler Spektrografı donanımı ile inceledi. Veriler, bulutun arkasında kalan üç galaksiden yayılan morötesi ışını emen sülfüre sahip olduğunu gösterdi.

    Analizler sonucu, Smith Bulutu’nda yer alan sülfür oranının Samanyolu’nun dış diskinde bulunan miktarla aynı olduğu belirlendi. Bu bulgu, Samanyolu ile Smith Bulutu’nun aynı kökene sahip olabileceğine işaret etti.

    Smith Bulutu'nun konumu, şekli ve bileşenleri, arkasındaki üç galaksiden yayılan ışınların aydınlattığı bilgiler ile analiz ediliyor.
    Smith Bulutu’nun konumu, şekli ve bileşenleri, arkasındaki üç galaksiden yayılan ışınların aydınlattığı bilgiler ile analiz ediliyor.

    Yıldız doğumhanesine dönüşecek

    Fox, “Smith Bulutu Samanyolu’ndan atılmışa benziyor. Şimdi ise geri geliyor… Bulut dağılarak bir hale gibi Samanyolu etrafında şekilleniyor. Kısaca dağılıyor” ifadesini kullandı.

    Smith Bulutu, Samanyolu’na hareket ettiği süreçte büyük bir kısmını yaşanan çözülme sonucu kaybedebilir. Ancak geride kalmayı başaracak kısımları, Samanyolu ile etkileşim sonucu çok üretken bir yıldız doğumhanesine dönüşecek.

    NASA, Smith Bulutu gibi bir kütlenin Samanyolu’ndan nasıl koptuğunu (savulunan teori) ve nasıl uzun süre tek parça halinde kaldığını halen bilmiyor.

    Geçmişi karanlık olsa da Smith Bulutu’nun geleceği oldukça parlak. Göz kütlesi 30 milyon yıl içinde Samanyolu’nun iki büyük spiral kolundan biri olan Kahraman Kolu’na (Perseus Arm) çarpacak. Spiral koldaki gaz bulutları çarpışmanın etkisiyle sıkışınca, göz alıcı parlaklık saçan yıldız oluşumu başlayacak.

    Smith Bulutu'nun kapladığı alan Dolunay'ın karşılaştırılması.
    Smith Bulutu’nun kapladığı alan Dolunay’ın karşılaştırılması.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler