Pazartesi, Aralık 30, 2024
More

    Ryugu’dan toplanan numunelere ilk bakış: Asteroidlerin içinde ne var?

    Astroeitlerin içinde ne var? Bu soru bilim insanları tarafından soruldu ve Hayabusa2 uzay aracı bu sorulara az da olsa ışık tutmaya başladı.

    Hayabusa 2 uzay aracı, 2020’de Ryugu asteroidinden topladığı paha biçilmez 5 gr materyali sağ salim Dünya’ya getirmeyi başardı.

    Science dergisinde yayınlanan araştırmada, uzay aracı tarafından yüzeyden ve yeraltından toplanan astreoit toprağında ki siyah taneciklerin morfolojisi incelendi. Bu taneciklerin boyutları 1 milimetre ile 1 santimetre arasında değişirken, düz ve uzun yapıya sahip tanecikler olduğu belirtildi. Taneciklerin şekillerini incelemenin önemli bulgular sunabileceği düşünülüyor.

    Ryugu’nun yüzeyindeki iki küçük alandan toplanan bu örnekler tüm asteroidi gerçekten temsil ediyor mu? Şimdiye kadarki bulgular, bu soruların cevaplarının fzlasıyla “evet” olduğunu gösteriyor.

    Tokyo Üniversitesi ve Japonya Uzay-Havacılık Ajansı (JAXA) adına açıklama yapan Dr Shogo Tachibana, “Hayabusa 2 tarafından getirilen yüzey örneklerinin morfolojik olarak Ryugu yüzeyine iyi bir bakış açısı sunduğunu ve düz ve uzun yapıda olduklarını” belirtti. Tachibana, Hayabusa 2’nin numune toplama mekanizmasının başarılı bir şekilde planlandığı gibi 5 gr materyal toplamayı başardığını ifade etti.

    Hayabusa2, 2020’de gerçekleştirdiği numune toplama görevlerinde Ryugu’nun yüzeyine dokunup materyal toplamıştı . İlk analizde, örnekteki yüzlerce çakıl taşına bakıldı. Taşların yüzeylerinde çok fazla çatlak tespit edildi. Araştırmacılar, çatlakların termal baskı nedeniyle asteroit üzerindeki kayaların parçalanması sonucu oluştuğuna dair kesin bir ifade kullanmaktan çekindi. Gelecekteki araştımalar çatlakların sebebini ortaya koyacak. Araştırma ekibi şu an toplanan örneklerin fiziksel özelliklerine odaklanmış durumda.

    [GravMO] Ryugu at an altitude of 1 km (1)の写真
    Hayabusa 2 tarafından 7 Ağustos 2018’de yüzeye 1 km mesafeden çekilen bir kare. (JAXA)

    Gözler OSIRIS-Rex’te

    Astreoidin merkezinden örnek almak için Hayabusa 2 taşıdığı 2,5 kilogramlık bakır mermiyi astreoide fırlatmıştı. Çarpışmada savrulan materyallerden yakalanan tanecikler, numune olarak Dünya’ya getirildi. Bu aşamaya geçilmesi için Hayabusa 2’nin çarpışmanın ardından birkaç ay tozların dinmesini beklemesi gerekti.

    Araştırmacılar sadece şekle bakarak, yüzeydeki tanecikler ile Ryugu’nun yüzeyi altındaki tanecikler arasında büyük bir fark görebilmiş değil.

    IFLS’a açıklama yapan Tachibana, “Taneciklerin detaylı analizi yapılıyor, ancak yeraltındaki tanecikler ile yüzeydekilerin farkını sadece görünüşe göre ayırt edemeyiz… Taneciklere çıplak gözle baktığınızda, yüzey ve yüzey altı tanecikleri benzer görünüyor” dedi.

    Her iki Hayabusa görevinden alınan asteroit örnekleri, insanlığın gök cisimlerinin gizemini çözmesine yardım ediyor.

    Önümüzdeki yıl, NASA’nın OSIRIS-REx uzya aracı tarafından Bennu asteroidinden toplanan numuneler de geldiğinde yeni verilere ulaşacağız.

    JAXA Ryugu fotoğraf arşivine bakmak isterseniz tıklayın.

    Kaynak: IFLS

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler