Perşembe, Kasım 21, 2024
More

    Rusya Öfkeli: ABD’nin Uzay Programıyla Alay Ettiğini Söyledi

    SpaceX’in başarısı, Rusya’nın uzay programı başkanını öfkelendirdi. 

    Roscosmos başkanı Dmitry Rogozin 2014 yılında, ABD’nin 2011’den bu yana uzaya astronot fırlatmak için Rus uzay aracına nasıl güvenmesi gerektiğine dair bir atıf olarak ”Rusya olmadan ABD, astronotlarını bir trambolin kullanarak ISS’ye ulaşabilir” iğnelemesinde bulunmuştu. 

    ”Trambolin çalışıyor”

    Altı yıl sonra, SpaceX iki NASA astronotunu Amerikan topraklarından yörüngeye başarıyla gönderdi. Musk fırlatmadan sadece birkaç saat sonra bir basın toplantısında şu yorumda bulundu: ”Trambolin çalışıyor. Bu içten bir şaka.” 

    https://www.flickr.com/

    Rogozin’in hayal kırıklığı, geçtiğimiz Pazartesi günü Forbes‘un Rus baskısı için uzun bir makalede yayınlandı. 

    ”Ortaklarımız nihayet uzay araçları üzerinde başarılı bir test yapmayı başardıklarında, bize yöneltilen şakalar ve alaylardan başka bir şey yoktu” diye karşı çıktı Rogozin, Reuters tercümesinde. Tersine, Amerikan uzay-havacılık sanayisi kendilerine teşekkür etmeliydi.

    Rogozin, ”Ülkemiz uzaya insan gönderen ilk ülke oldu” diye övündü. ”Bugüne kadar halen ilk ülke biziz.” 

    NASA Uzay Mekiği Programı’nın 2011’de emekli olmasından sonra, ABD yörüngeye astronot gönderebilmek için Rus Soyuz roketlerine güvenmek zorunda kaldı. Bu güven, koltuk başına 90 milyon dolar maliyeti bulunan bir çaba demekti. 

    SpaceX, yeniden kullanılabilir roket ve uzay araçları tasarımları sayesinde ateşleme maliyetini 55 milyon dolara indirmeyi planlıyor ancak Rogozin’e göre, bu indirim, bir ekonomik terim olan ”fiyat dökümü” planına işaret ediyor. Yani, rekabeti damgalamak amacıyla, bir malı algılanan fiyattan çok daha düşük bir değere satmayı temsil eden tartışmalı eylemi ifade ediyor. 

    SpaceX biletleri o kadar ucuz ki, NASA sözcüsü Stephanie Schierholz, geçen hafta Forbes‘a açıklama yaptığında Rogozin’in ilginç bir söz ettiğini iddia etti: “NASA, Rus kozmonotların SpaceX Crew Dragon ve Boeing Starliner ile ateşlenmesinin talep edilmesini bekliyor.”

    Rogozin’e göre, fırlatma maliyetinin ve fırlatma servisinin bütçesi, ikinci piyasa tarafından belirlenir. Ona göre, bir Soyuz aracının fırlatılmasının değeri Crew Dragon ve Boeing’in Starliner (henüz uzaya gönderilmedi) gibi diğer ABD uzay araçlarından daha düşük. 

    NASA’nın mutlu olması gerekirdi

    Rogozin, Soyuz konusuna gelindiğinde ise Rusya’nın devam eden çabalarına yönelik hiç coşku duyulmadığı için NASA ve SpaceX’e öfkeli. Makalede Rogozin, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun hayatını dokuz yıl boyunca korumak için Rusya’nın “muazzam ahlaki yükü” sırtlamasından dolayı, NASA’nın mutlu olması gerektiğini belirtti. 

    http://flickr.com

    Rogozin, ”Leonardo da Vinci’nin, Michelangeo’nun, Titan’ın resimlerinin hiçbir değeri yok çünkü onlar eşsiz ve insanlığın ürünüdür” ifadesinde bulundu. Google tarafından tercüme edildiği gibi ”Rusya Amerikalılara uluslararası uzay istasyonuna astronot ulaştırma kabiliyetini korumak için fırsat veriyor.” 

    Rogozin’e göre Rusya, en iyi ayağını öne çıkarmayı planlıyor. 

    Rusya’nın Soyuz roketlerinin Amerikan uzay aracından daha iyi bir güvenlik ve güvenilirlik geçmişine sahip olduğunu savunan Rogozin, “Uzun ve sürekli bir ulusal uzay taşıma sistemimiz var. Yeni, daha mükemmel bir uzay aracı yaparken sürekli olarak geliştiriyoruz” sözlerini ekledi. 

    Zamanla daha modern seçenekler ortaya çıktıktan sonra bile güvenilirlikleri için ünlü Rus tüfeğine atıfta bulunan Rogozin, Soyuz roketini ”bizim kalaşnikofumuz” olarak yorumladı.

    Rogozin ayrıca, Rusya’nın SpaceX’in bir numaralı astronot taşıyıcısı olarak öne çıkmasına karşı muhteşem hırslarını ortaya koydu. 

    İlk olarak, iki aşamadan oluşan Soyuz-5 roketi ve yeniden kullanılabilir metan tabanlı roket sistemi Agara ”çevre dostu” fırlatma aracının geliştirildiğini belirtti. Ayrıca, Roscosmos’un gelecek senelerde bir Ay iniş görevi başlatmayı planladığını da vurguladı. 

    http://Watch SpaceX Falcon 9 and Dragon rocket launch

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler