Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    Rosetta görevine ait 100,000 fotoğraflık arşiv kamunun erişimine sunuldu

    Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Rosetta görevinin son bölümünü temsil eden Temmuz 2016 ile 30 Eylül 2016 arasında çekilen fotoğrafların da internete yüklendiğini duyurdu. Böylece uzay aracının 450 milyon km öteden Dünya’ya ilettiği kozmik albüm tamamlanmış oldu.

    Rosetta görevine ait fotoğraflar “Archive Image Browser” ve “Planetary Science Archive” içerisinde yer alıyor. Fotoğrafların tümü, Creative Commons lisansı ile sunulduğu için gönül rahatlığı ile indirebilir, kopyalayabilir ve paylaşabilirsiniz. En son aşamada, ESA’nın fotoğraf kullanımı için şart koştuğu maddelerden birini lütfen gözardı etmeyin: Avrupa Uzay Ajansını bir hashtag veya sadece adını yazarak kaynak olarak belirtin.

    Rosetta görevinin tamamını dört dakika izlemek isterseniz:

    Beyin zıplatan kozmik manzaralar

    ESA, Rosetta görevini tekrar akıllara getiren arşiv duyurusunu birbirinden ilginç görüntüler yayımlayarak yaptı. Bir tanesi, uzay aracının görevinin son anlarında çekilen fotoğraflardan oluşturulan video. Rosetta, 67P üzerindeki bir çukura doğru alçalmış ve gök cismine çarparak görevine son vermişti. Videodaki detaylar 67P’nin yüzeyine ait en yakın çekim görüntüleri içeriyor.

    Rosetta’nın OSIRIS kamerası ile çektiği en son kare, yerden sadecd 20 metre yükseklikte elde edildi:

    [ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA]
    Rosetta görevine ait, dehşet verici derecede etkileyici bir manzara kuyrukluyıldızın üzerindeki manzarayı gösteren gif olmuştu. Amatör bir astronom tarafından hazırlanan bir saniyelik video, uzayın derinliklerinde sürüklenen bir taş parçasının üzerinde durmanın nasıl bir manzara ortaya koyacağını bizlere göstermişti. Bir kuyrukluyıldız üzerine kar yağıyormuş izlenimi veren görüntü, uzay boşluğundaki sayısız parçacığın oluşturduğu kaosu bizlere gösteriyor.

    Gizem yeni çözülmeye başlıyor

    Rosetta’nın yolculuğu dahil toplam 12 yıl süren görevi, Güneş Sistemi’nin Dünya’dan çok uzak bir noktasında birçok bilinmeyeni keşfetmemizi sağladı. Ancak bu henüz yüz yıllar gerektiren Güneş Sistemi keşfinde küçük bir basamak.

    Rosetta görevinde yer alan Matt Taylor, “Hazırladığımız son veri setleri 67P’yi her açıdan anlamamız için bize yardım edecek hazine sandığına ekleme yapmamızı sağladı. Sadece fotoğraflardan değil ancak gaz, toz ve plazma incelemeleri ile kuyrukluyıldızları ve Güneş Sistemi’nin oluşumunu inceleyeceğiz” ifadesini kullandı.

    Bu aşamada mini keşif sondası Philae’yi hatırlamamız gerekiyor. Rosetta üzerinden 67P üzerine bırakılan ancak şansız bir iniş yaşayan Philae, bataryaları erken tükendiği için çok fazla bilgi toplayamamıştı. Buna rağmen kuyrukluyıldızın yüzeyinden son derece değerli veriler iletmeyi başardı. Nereye iniş yaptığı uzun bir süre tespit edilemeyen Philae, Rosetta görevinin sonlarına doğru şans eseri bulunmuştu. Rosetta, görevine son vermeden önce Philae’nin de içinde yer aldığı bir manzara çekmişti. Dikkatle bakıldığında, küçük sondayı tespit etmenin neden uzun sürdüğü gayet iyi anlaşılıyor.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler