Dünya Ekonomi Forumu’nun yeni raporuna göre 2025 itibarıyla makineler bilinen mesleklerin %52’si ele geçirecek ve 75 milyon insanı işinden edecek.
Ancak aynı rapora göre durum o kadar vahim olmayabilir; gelişen teknoloji 2022 yılında kadar 133 milyon insana yeni iş olanağı sunabilir.
Algoritmaların, makine ve robotların her geçen gün daha becerikli ve akıllı hale gelmesi, pek çok işi insanlardan daha iyi yapabilmeye başlamaları geleceğin iş dünyasına dair ciddi endişeleri de beraberinde getiriyor.
Robotlar mesleklerimizi ele geçirir mi? Yapay zeka her işi yaparsa biz ne yapacağız? vb. kaygı dolu sorular sık sık dile getiriliyor, raporlar hazırlanıyor, iş ve bilim dünyasından önemli isimler uyarılarda bulunuyor.
Ancak Dünya Ekonomi Forumu‘nun yeni raporu farklı bir senaryoyla karşımıza çıkıyor. “İşlerin Geleceği” raporu; hızlı gelişen teknolojiler sonucunda önümüzdeki 10 yılda 75 milyon insanın işini kaybedeceğini, ancak teknolojinin 133 milyon insana yeni iş olanağı sunacağını belirtiyor.
Rapora göre yeni nesil teknolojiler yıkıcı sonuçlara sebep olurken yeni iş modelleri de ortaya çıkaracak. Aslında yaşanan bu dönüşüm tıpkı daha önceki sanayi devrimlerinde yaşanan süreçlere benzer dönüşümlere sebep olacak. Buhar gücü ve ardından elektriğin hayatımıza girmesi yepyeni meslekler ortaya çıkarmış ve orta gelir sınıfın gelişip büyümesini sağlamıştı.
Girişimcilere gelecek 10 yılda en çok kazandıracak sanayiler
İnsan becerisi gerektiren alanlar patlama yaşayacak
Rapor 20 ülkeden 15 milyon çalışanı temsil eden şirket yönetcileriyle gerçekleştirilmiş. Rapor gelecek konusunda olumlu sonuçlarıyla öne çıkarsa da otomasyonun riskleri konusunda da önemli uyarılarda bulunuyor.
Dünya Ekonomi Forumu Başkanı Klaus Schwab teknolojinin getirilerini faydaya dönüştürmek için eğitim projelerine büyük yatırımlar yapılması gerektiğini belirtiyor. Schwab hükümetleri, işverenleri, eğitimcileri ve birer birey olarak herkesi daha iyi bir gelecek için harekete geçmeye çağırıyor.
Rapora göre önümüzdeki yıllarda insan becerisinin, dokunuşunun ağırlıkta olduğu satış, pazarlama, müşteri ilişkileri gibi meslekler talep patlaması yaşarken, özellikle yaratıcılık, eleştirel düşünce, ikna kabiliyeti gibi insana özgü yetkinliklerin önemi en üst noktaya çıkacak.