Japon marul üretim firması Spread geleceğin çiftçilerinin robotlar olacağına inanıyor.
Bu amaç doğrultusunda da Spread dünyanın ilk tamamen robotların çalıştığı çiftliğini yaratmaya başladı. Sebze fabrikasında insan çiftçiler yerine günde 30.000 marul hasat edebilen robotlar çalışacak.
Tabi ki robot denilince yukarıdaki resimde gördüğünüz insana bire bir benzeyen koridorlarda dolaşan robotlar aklınıza gelmesin. Çiftçi robotlar daha çok kolu olan taşıma bantlarına gibi görünüyor. Kyoto’daki fabrikada robotlar tohumları ekiyor, bitkileri suluyor ve hasattan sonra marulların kafa kısımlarını kırpıyorlar.
Tarımda verimlilik artıyor
2017 yılında açmayı planladıkları yeni çiftlikleri ile Spread hali hazırda işleyen Kameoka tesislerini yenilemeyi planlıyor. Şu anda ufak bir insan ekibiyle günlük 21.000 marul üretebilen bu tesiste yeni otomasyon teknolojileri ile sadece daha fazla marul üretmekle kalmayacak aynı zamanda işçi masraflarını %50, enerji kullanımını %30 kesecek ve mahsullerin büyümesi için gerekli olan suyun %98’ini geri dönüştürecek.
Spread aynı zamanda ne türde ekinlerin yetiştiği ile ilgili veri sağlayacak olan sensörler de geliştiriyor. Bu sensörler aracılığı ile ekinler düzgün büyümediğinde tespit ediliyor ve insan çalışanlar uyarılıyor, onlar da gereken düzenlemeleri yaparak ekini kurtarıyor.
Robot çiftçiler kesinlikle bazı iş olanaklarını insanlar için ortadan kaldıracak ancak sağladıkları verimlilik düşünüldüğünde gelecekte bu sistemlerin öyle ya da böyle hayatımızın her alanında kullanılmaya başlanacağı kesin.