Microsoft’un, Microsoft Research departmanıyla birlikte yıllardır üzerinde çalıştığı Project Scorpio’nun teknik altyapısı geçen hafta kamuoyu ile paylaşıldı.
Genel olarak GPU, CPU bilgileri verilmiş olsa da hangi I/O’ları taşıyacağı, yazılımları ve arayüzünün yanı sıra silüeti de tam olarak belli değil. GPU performansı hakikaten takdire şayan. Zaten Eurogamer’s Digital Foundry’e verdikleri röportajda mevcut Xbox One’dan 4.6 kat daha güçlü bir GPU performansından söz edildi. 6 teraflop’luk grafik performansı, 853 mhz’lik saat hızını 1172’ye yükseltecek. Pro ve One hesaba katıldığında aradaki fark büyük. Buna karşın; NVIDIA’nın henüz duyurduğu GeForce GTX 1080 grafik kartından kısmen daha küçük core’a sahip. GeForce GTX 1080’in teraflop istatistiği ise 9.
Teorik olarak VR ve yapay zeka tabanlı bir cihaz bekleniyor Microsoft’tan. VR konusunda, tam performans sağlayabilmek için GTX 970 ve türevi ekran kartları şart koşuluyor ancak Microsoft’un DirectX12 mimarisi bu konuda biraz yardımcı olacak gibi. DirectX12’nin Scorpio’daki çalışma prensibi, bu konsolun grafik performansını %50 olarak artıracak.
CPU konusunda da önceki Xbox One versiyonuna nazaran 60%’lık bir performans artışı var. AMD’nin Scorpio’daki işlemcisi ise kendi içerisinde overclocking’te 30%’luk artış sağlayabilecek. Bu donanımların soğuması için de artık yavaş yavaş oyun PC’lerinde popüler ve ana akımlaşan sıvı soğutma sistemlerinin çalışması bekleniyor. Bu konu aslında daha şimdiden cihazın ‘istenmeyecek seviyede büyük’ olabileceği ile ilgili şüpheler taşımıyor değil. Tabi bunun VR desteği, Windows 10 platformuna sahip olmasıyla oyun geliştiricilerin sorun yaşayamayacak olması, ayrıca PlayStation platformundaki gibi tek VR ünitesinin şartlanmış olmaması, kıyaslandığında Scorpio’yu öne çıkarıyor.
Yukarıdaki rakamlar ve özellik detayları zaten geçen hafta yurt dışı ve yurt içi basında yer aldı. Bu hafta itibariyle Project Scorpio ile ilgili yeni şeyler var
Scorpio sadece bir oyun konsolu değil, aynı zamanda bir çeşit ev aygıtı olabilecek şekilde geliştiriliyor. Microsoft’un Scorpio için yayımlayacağı güncelleme haritası dahi, her şey bu sene itibariyle tamamlandı. Altyapısında çalışacak Windows 10 sistemi, W10 PC’lerle birlikte güncellenecek, GPU ve diğer input’ların driver güncellemeleri de tam olarak PC’lerle aynı döneme denk getirilmesi planlandı. Çünkü Microsoft, pazarlama konusunda bazı detayları değiştiriyor: Büyük bir ihtimalle Live’e üye olunması şartı ile, Windows 10 PC’lerdeki oyunlar da Scorpio’da çalışacak. Tam tersi olarak Scorpio’daki yüksek çözünürlüklü oyunlar, PC platformlarında da oynanabilecek.
Microsoft’un Windows 10 ile birlikte cross platform’a taşıdığı Cortana, masaüstünden sonra Scorpio’da hem kontrollörde hem de konsol ünitesinde farklı bir şekilde yer alacak. Ancak Cortana’nın bu şekilde çalışacak olması, Microsoft’un server’larını biraz daha meşgul edeceğini için bağlantı konusunda sorun yaratabilir.
Surface Hub, Scorpio’ya mı taşınıyor?
Söylentilere göre, Project Scorpio’da Surface Hub’ın arayüzü de bulunabilir. Zira Microsoft, Surface Hub projesini 2 yıldır erteliyor, son olarak 1 yıl daha ertelenmişti. Dolayısıyla bu ürünle birlikte sürekli Surface Hub’ın da geliştirme konusunda son günleri yaşadığını duyuyor olmak, tesadüf değil. Scorpio’nun kitlesel hedefini genişletmek amacıyla, Surface Hub’ın bir parçası olarak çalışma ihtimali büyük.
PlayStation ailesinin aslında satış rakamı açısından başarı yakalamasının en önemli nedeni ise oyun geliştiricilerinin ağırlıklı olarak PlayStation’a yönelik kampanyalar yürütmesi ve reklam projelerini PS platformlarına göre gerçekleştirmeleri olarak görülüyor. Microsoft ise, şansını sadece reklam ve kampanyalara bırakmayıp, Scorpio’nun satışlarını Cortana özellikli oyunlarla (?) ve cross platform ile yukarılara taşımaya çalışacak.