Mobil platformda yayınlanmasından bu yana iOS ve Android kullanıcıları arasında bir sansasyona dönüşen Pokemon Go, Nintendo’nun bir hafta içinde piyasa değerine yaklaşık 9 milyar dolar katkıda bulunurken, oyuncuları alışılmışın dışında bir gerçek hayat kovalamacısının içine sürüklemiş durumda.
151 Pokemon’u yakalamaya çalıştığınız Pokemon Go, birçok mobil uygulama gibi GPS bilgilerinizi kullanarak konumunuza göre karşınıza yakalamanız gereken Pokemon’lar çıkarıyor.
Oyun hakkında detaylı bilgi isterseniz, bu yazıya göz atabilirsiiz.
Küresel alandaki milyonlarca mobil kullanıcının mevcut riskleri hiçe sayarak gizliliklerine yönelik neredeyse hiçbir önlem almadığını biliyoruz. Ancak gerçek dünya haritasında insanları sağa sola sürükleyem Pokemon Go oyununda biraz daha dikkatli olmak faydalı olabilir.
Pokemon Go gizlilik politikasına göre, oyunun yapımcısı Niantic e-posta adresinizi, IP adresinizi, Pokemon Go’ya bağlanmadan önce kullandığınız web sitesi bilgilerini, kullanıcı adlarınızı ve konum bilgilerinizi toplayabilir. Oyuna Google hesabınızı kullanarak girmek istediğiniz size sorulan soruya onay verirseniz, Pokemon Go tüm Google bilgilerinize erişim sağlıyor.
Yukarıda verilen bilgiler defalarca duyduğunuz ve okuduğunuz uyarılara benziyor olabilir. Dikkat çekilmek istenen nokta ise arka planda olabilecekler: Eğer Niantic’in sunucuları hack’lenirse, 10 yaşındaki çocuklardan yetişkinlere kadar Pokemon Go oynayan herkesin bilgileri siber suçluların eline geçebilir.
Pokemon bilgilerinizi elden ele dolaştırıyor
Pokemon Go’nun neden olduğu gizlilik kusurları sadece bilgilerinizin yapımcı firmada toplanması ve siber suçlular için giderek büyüyen bir hazine sandığı haline gelmesi değil.
Pokemon Go gizlilik şartlarını kabul ederek, paylaştığınız bilgilerin üçüncü partiler tarafından da kullanılmasına izin veriyorsunuz. Niantic ile oyunun yapımında çalışan ve işbirliği bulunan firmalar, kullanıcı bilgileri her türlü araştırma ve analiz için kullanma hakkına sahip. Dahası, belli sebeplerden dolayı talep edildiği zaman tüm bu bilgilerin güvenlik birimleri ile paylaşılması kaçınılmaz.
Sonuç olarak şahsınızla ilgili paylaşılmasını istemediğiniz bir bilginin üçüncü partilerin eline nasıl geçtiği veya sizi beklenmedik durumlara nasıl soktuğu sorusuna cevap hazır: Kendi rızanızla bilgilerinizi vermeyi ve kullanılmasını, paylaşılmasını kabul ettiniz.
Konumunuzu sürekli açık tutmayın!
Konum bilgisinin sosyal medyada insanın gizliliği bir yana, can güvenliğini en çok tehdit eden bilgi olduğu biliniyor. Konum paylaşılarak çekilen fotoğrafların siz farkında olmadan yerinizi ifşa etmesinden tutun, her an her yerde olduğunuzu kamuya sunmanın birçok riski de beraberinde getirdiğini biliyoruz.
Google Earth ve Google Maps’in geliştirilmesinde büyük rol oynamış olan Niantic’in Pokemon Go ile sunduğu konum özelliği ise fazlasıyla güçlü. Öyle ki oyuncular Yandex Navigasyon veya Google Maps kullanmak yerine Pokemon Go oynayarak araç kullanıyor.
Dikkat edilmesi gereken nokta, oyun içeriğinde yer alan PokeStops ve gym’lerin sayısız insana konum bilgilerinizi sunacak olması. Foursquare gibi uygulamara kıyasla, yeriniz çok daha büyük bir doğrulukla ifşa edilecek.
Tüm bunlar doğrudan Pokemon Go kullanıcılarını tehdit edecek unsurlar değil. Ancak siber suçluların bireyler ve kurumlardan milyarlarca dolar hortumladığı günlerde başınıza istenmedik şeyler gelebilir. En iyisi oyunu saplantı haline getirmemek ve 7/24 konum bilgisini açmamak.
Gizmodo’ya açıklama yapan Niantic, iOS ve Android’in yanı sıra Google’daki bilgi toplama sistemindeki hataların düzeltileceğini açıkladı. Firma, iOS hesabı açılmasında hata olduğunu, Google hesabında ise sadece profil bilgilerinin alınacağını belirtti.
Gerekli önlemlerin alınmasının ardından en azından Google hesabında gizlilk ayarlarıyla uğraşmaya gerek kalmayacak.
Kaynak: Buzzfeed