Pazar, Aralık 22, 2024
More

    Plüton’un merak edilen görüntüsü beliriyor

    Plüton sistemine ulaşan ilk uzay aracı New Horizons, cüce gezegene yaklaştıkça en çok merak ettiğimiz görüntülerden biri de netleşiyor.

    Güneş Sistemi’nin en soğuk ve karanlık ucunda yatan Plüton’un merak edilen suratı yavaş yavaş beliriyor. Astronomi dünyası için tarihi bir gün olacak 14 Temmuz’da Plüton’un yörüngesine girecek olan New Horizons, LORRI (Uzun Menzilli Keşif Görüntüleyicisi) teleskobuyla 29 Mayıs-2 Haziran tarihlerinde cüce gezegenin şeklini neredeyse ortaya çıkardı.

    ‘Ters evrişim’ adı verilen yöntemle radyo sinyalleri halinde gönderilen görüntüleri işleyen NASA mühendisleri, fotoğraflarda aldatıcı detaylar oluşmaması için her karenin titizlikte üzerinden geçiyor. Bu nedenle, Plüton’un eliptik olmaktan çok bir asteroit gibi bozuk bir görüntüye sahip olduğunu öne süren bu fotoğraflar kesin doğruluk içermiyor.

    Video, Plüton’un 56 milyon kilometre mesafeden çekilen görüntülerini içeriyor. 

    New Horizons, Aralık 2014’te Dünya’dan gönderilen sinyalle uyandırılmıştı. Uzay aracının Nisan ayından bu yana gönderdiği fotoğraflar, kutup bölgeleri dahil Plüton’un yüzeyi ve uyduları hakkında yeni bilgiler sundu.

    NASA’nın sayfasında açıklamada bulunan New Horizons baş mühendisi Alan Stern, ’45 milyon kilometre öteden çekilmiş olsalar da fotoğrafların özellikle ekvator bölgesinde farklı aydınlığa sahip bölgeleri ortaya çıkardığını’ belirtti. Stern, cüce gezegenin kuzey yarımküresinde karanlık bölgeler bulunduğunu, ekvator bölgesindeki karanlık ve aydınlık bölgelerin karışık bir görünüm sunduğunu’ ifade etti.

    nh-lorri-images-6-1-15
    29 Mayıs-2 Haziran arasında yapılan gözlemlerde elde edilen fotoğraflar, Plüton’un eliptik değil, daha bozuk bir şekle sahip gibi gösteriyor. [NASA]
    New Horizons projende yer alan Hal Weaver ise bulguların Hubble Uzay Teleskobu (HST) tarafından tespit edilen detayları doğruladığını belirtti. Uydunun Temmuz’da 12,500 kilometreye kadar yaklaşacağı Plüton’un yüzeyindeki farklı oluşumların kaynağı, yakın gözlemlerle anlaşılabilecek.

    New Horizons şu an Dünya’dan yaklaşık 4,7 milyar kilometre, Plüton’dan ise 39 milyon kilometre uzaklıkta. Uydu, yolculuğu esnasında Plüton’un uydularını da ilk kez bir arada görüntüleyerek Plüton sisteminin aile fotoğrafını çekmişti.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler