Plüton’un kalp şeklindeki Sputnik Planum bölgesi, derinliklerinde sıvı bir okyanus saklıyor mu?
Geophysical Research Letters dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, tam 300 kilometre kalınğındaki buz örtüsünün altında okyanus bulunduğuna dair izler var.
New Horizons verilerini analiz eden Brown Üniversitesi araştırmacılarının delili, Plüton’un yüzeyindeki jeolojik yapıların geçmişe kıyasla ‘genişlemiş’ görünmeleri. Bu değişim, Dünya’da buz-suyun genişlemesiyle oluşan etkiye benzetiliyor.
Eğer Plüton’un derinliklerinde tamamen donmuş bir okyanus bulunsaydı, bugün cüce gezegenin yüzeyinde daralma-kasılma izlerine rastlanması gerekiyordu. Ancak bu tür oluşumlara hiç rastlanmamış olması, Plüton’un sıvı bir okyanus barındırdığı ihtimalini güçlendirdi.
Kuiper’e son durakta su
Araştırmada yeralan Noah Hammond, “Bu bana çok etkileyici geliyor… Güneş’ten bu kadar uzak mesafede yer alan Plüton’da, hatta Kuiper Kuşağı’ndaki gök cisimlerinde de su bulunma ihtimali çok heyecan verici” ifadesini kullandı.
Plüton’da sıvı okyanus bulunduğu doğrulanırsa, Jüpiter’in uydusu Ganymede ve Satürn’ün uydusu Enceladaus’un ardından Güneş Sistemi’nde derinliklerinde sıvı su bulunduran yeni bir gök cismine kavuşacağız. Europa ve Titan’ın ardından, koloni kurmak veya su tedarik etmek için en ideal hedefler de bu gök cisimleri olacak.
Plüton’da su bulunması, gelecekte Kuiper Kuşağı’na yol alacak insanlık için çok kritik bir anlam taşıyabilir. Hatta, Dünya’dan tamamen bağımsız kolonilerden biri Plüton olabilir?