Perşembe, Kasım 21, 2024
More

    Plüton 1 milyar kuyrukluyıldızın birleşmesinden oluşmuş olabilir

    New Horizons uzay aracının 2015 yazında gönderdiği ilk yüksek çözünürlüklü Plüton fotoğraflarında en dikkat çeken öğe, donmuş nitrojenden oluşan buzul dağların kapladığı Sputnik Planitia olmuştu. Plüton’un “kalbine” ait veriler üzerinde yapılan en son araştırmalar, cüce gezegenin nasıl oluşmuş olabileceğine dair çarpıcı bilgiler sundu.

    Araştırmada yer alan Southwest Araştırma Enstitüsü’nden (SwRI) Chris Glein, Sputnik Planitia’da bulunan nitrojen miktarının Kuiper Kuşağı’ndan gelen 1 milyar kuyrukluyıldızın içereceği toplam miktara neredeyse eşit olduğunu belirtti. Araştırmacılar bu verileri Rosetta uzay aracı tarafından gözlemlenen 67P kuyrukluyıldızının kimyasal bileşenlerini inceleyerek değerlendirdi.

    Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Rosetta uzay aracı 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızını 2014’ten 2016 sonuna kadar gözlemlemişti. Rosetta’dan gönderilen Philae keşif aracı, bir kuyrukluyıldızın yüzeyine inen ilk insan yapımı uzay aracı olmuştu.

    Kuiper Kuşağı “Neptün ötesi” bölgedeki sayısız buzul cismin oluşturduğu halkayı temsil ediyor. Plüton, Neptün’ün ötesindeki ilk büyük Kuiper Kuşağı nesnesi olma özelliğini taşıyor. Plüton sistemini 2015 yazında inceleyen ilk uzay aracı olan New Horizons, 1 Ocak 2019’da 2014 MU69 adlı gök cisminin yörüngesine ulaşarak Kuiper Kuşağı’nın derinliklerinden ilk kez veri göndermeye hazırlanıyor.

    New Horizons, Dünya’ya en uzak noktadan çekilmiş fotoğrafı gönderdi

    Plüton’un metan (CH4), nitrojen (N2), karbon monoksit (CO) ve su (H20) bölgelerini gösteren haritalar. [NASA/SwRI]

    Farklı hipotezler mevcut

    Glein ve bir diğer SwRI araştırmacısı Hunter Waite, Rosetta ve New Horizons verilerinden yola çıkarak Plüton’a ait yeni bir kimyasal bileşen haritası hazırladı. Ayrıca, cüce gezegenin evrimi hakkında yeni hipotezlere ulaşıldı. Icarus dergisinde yayımlanan araştırmaya göre Plüton’un kimyasal yapısı kuyrukluyıldızlardan gelen yapı taşlarından oluşuyor. Kimyasal yapısı zamanla sıvı su ile değişen Plüton, muhtemelen yüzeyi altında bir okyanus saklıyor.

    Glein ve Waite, Plüton’un kökeni hakkında kesin bir yargıya ulaşmadıklarını, “Plüton’un Güneş’e yakın kuyrukluyıldızların kimyasal bileşenlerini içeren soğuk buzul nesnelerin birikimiyle de ortaya çıkmış olabileceğini” ifade etti.

    Araştırmanın New Horizons ve Rosetta tarafından gerçekleştirilen tarihi görevler sayesinde mümkün olduğunu söyleyen Glein, “kimyayı kullanarak Plüton’un sahip olduğu yapılan geçmişten bugüne nasıl oluştuğunu daha yeni anlamaya başladıklarını” belirtti.

    New Horizons’ın yeni hedefi ikili asteroid sistemi olabilir

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler