Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    Philae’nin tarihi inişi animasyona çevrildi

    Avrupa Uzay Ajansı’na (ESA) bağlı Rosetta uzay aracı, üzerinde taşıdığı Philae keşif robotunu 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızı üzerine bıraktığından bu yana tam bir yıl geçti. Philae, 12 Kasım 2014’te bir kuyrukluyıldıza iniş yapan ilk insan yapımı uzay aracı olarak tarihe geçmişti.

    67P’nin son derece düşük olan yerçekim kuvveti nedeniyle iniş esnasında sorun yaşayan buzdolabı büyüklüğündeki Philae, hedefi üzerinde iki kez sıçramış ve son sıçrayışın ardından sürüklenerek iniş noktasından uzak ve gölge bir alana düşmüştü.

    Philae, 12 Kasım 2014’te TSİ 18.03’te Dünya’ya ilk sinyalini göndermiş ancak güneş panellerini bloke eden bir alana düştüğü için 60 saat sonra bataryaları bitme noktasına gelmişti.

    ESA, bir yılını dolduran ve tüm zorluklarına rağmen büyük başarı elde edilen görevin en kritik anını, yani tarihi inişi detaylı bir animasyon haline getirdi. Braunschweig Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan videoda, Philae’nin zorlu inişi detaylı bir şekilde canlandırıldı.

    Philae, Haziran 2014’te uykusundan kalkarak toplayabildiği tüm verileri Dünya’ya göndermeyi başarmıştı.

    O gün ne yaşandı?

    Philae, Rosetta’dan ayrıldıktan sonra ‘Agilkia’ adı verilen iniş bölgesine ulaşmak için 7 saat süren yolculuğa başladı. İniş anı geldiğinde, ayaklarını yaklaşık 0,25 metre yumuşak ve tanecikli yüzeye daldırdı. Yere tam temas sağladığında ise zıpkınlarını ateşleyemeden geri sekti. Çünkü 67P’nin neredeyse olmayan çekim gücü uzay aracının inişini yumuşatmaya yetmedi.

    Yaklaşık 2 saat uzay boşluğunda yeniden pozisyon almaya çalışan Philae, sonunda Abydos adı verilen bir noktaya dokunmayı başardı. Bu aşamadan sonra yeniden sıçrayarak sürüklenmeye başladı. En sonunda, hedeflenen noktadan uzakta, gölgede kalan bir alanda durdu.

    Philae'nin iniş öncesinde Agilkia noktasına ait fotoğrafı. [ESA]
    Philae’nin iniş öncesinde Agilkia noktasına ait fotoğrafı. [ESA]
    ESA’nın açıklamasında bilgi veren Rosetta ekibinden Hans-Ulrich Auster, “Philae’nin yere ikinci kez dokunması en kritik anı temsil ediyor. Keşif robotu yere çarptı ve kuyrukluyıldızı ikinci defa terk etti, son kez arkaya dönerek dönüş gerçekleştirdi ve inmeyi başardı” ifadesini kullandı.

    En büyük şans, Philae’nin hızının dönüşü esnasında yeniden bacakları üzerine oturmasına yetmesiydi. Rosetta ekibinde yer alan Jens Biele, animasyonu izledikten sonra ‘ne kadar şanslı oldukları konusunda hayrete düştüğünü’ söylerken, “Sıçramaların mekanik özellikleri hakkında çok fazla bilgi elde ettik. Philae de bir daha asla inmeyi düşünmeyeceğimiz türden bir yüzeye inerek bize büyük bir ders verdi” ifadesini kullandı.

    ESA, Philae’nin yüzeyden 67 metre yükseklikten çekmeye başladığı 7 iniş fotoğrafından oluşan videoyu Eylül ayında yayımlamıştı:

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler