Avrupa Uzay Ajansı (ESA), ana gemisi olan Rosetta’ya en son 7 ay önce sinyal gönderen Philae keşif aracının tekrar aktif hale gelmesinin beklenmediğini belirtti. Philae, 12 Kasım 2014’te 67P/Churyumov–Gerasimenko kuyrukluyıldızına inerek bir ilke imza atmıştı.
Philae, uzay-keşif tarihinde ilk olan inişinde sorun yaşamış ve hedeflenen noktayı ıskalayarak güneş panellerinin gölgede kaldığı bir alana sürüklenmişti. Bataryalarını doldurma şansı olmamasına rağmen veri toplayarak Dünya’ya göndermeyi başaran Philae, en son 9 Temmuz 2015’te sinyal iletmişti.
Rosetta, geride kalan aylar boyunca 67P yörüngesinde Philae’nin sesini duymaya çalışsa da, buzdolabı büyüklüğündeki uzay aracından sinyal alamadı. Alman Uzay-Havacılık Merkezi’nde (DLR) Philae proje müdürü görevini yürüten Stephan Ulamec, “Maalesef Philae’nin uzay keşif aracı merkezindeki ekibimizle temasa geçebilme şansı sıfıra yaklaştı” ifadesini kullandı. Ulamec, ‘Philae’ye komut göndermeyi kestiklerini ve bir sinyal almaları halinde bunun çok şaşırtıcı olacağını’ söyledi.
ESA’ya bağlı Alman, İtalyan ve Fransız uzay araştırma merkezleri, 12 Kasım 2014’teki sorunlu inişinin ardından Philae’nin 67P üzerinde nerede olduğunu anlamak için uzun uğraşlar verdi. Philae, zıpkınlarının ateşlenmemesi sonucu 7 saat süren inişin ardından yüzeyden sıçramış ve ‘Agilkia’ adı verilen iniş yerini ıskalamıştı. İkinci kez sıçradıktan sonra sürüklenen uzay aracı, 1 kilometre ötedeki ‘Abydos’ bölgesine indi. Philae’nin konumu, yüksek çözünürlüklü fotoğraflarda halen belirlenebilmiş değil.
Bir kuyrukluyıldıza inen ilk uzay aracı olmayı başardı
Philae’nin inişine ait animasyonda, uzay aracının iki saat süren ek inişi esnasında yerle dört kez temas ettiği öne sürülmüştü. Philae, hassas donanımlarının zarar görebileceği iniş esnasında havada olduğu süre dahil bilimsel gözlemler yapmayı başarmıştı.
Philae, inişinin ardından kendisi için belirlenen ön bilimsel araştırmaların yüzde 80’ini tamamlamayı başardı. Uzay aracı, inişini takip eden 64 saat içinde 67P’yi yukarıdan ve yüzeyden fotoğrafladı, organik bileşenleri analiz etti, kuyrukluyıldızın yapısını inceledi.
Elde ettiği tüm verileri 510 milyon kilometreden Dünya’ya göndermeyi başaran Philae’nin ana bataryası, 14-15 Kasım’da tükenme noktasına geldi ve Philae kış uykusuna yattı.
Philae, aylar süren uykusunun ardından 9 Temmuz 2015’te yeniden sinyal göndermişti. Tekrar çalışacağı ümit edilen uzay aracı buna rağmen bataryalarını şarj etme şansı bulamadı. İnsanlık, ilk kez bir kuyrukluyıldıza dokunmasını sağlayan Philae sayesinde çok büyük bir tecrübe kazandı. Rosetta, Eylül 2016’da sona erecek takibinde, görevini Philae gibi 67P’ye inerek tamamlamaya çalışacak.