Pazar, Aralık 22, 2024
More

    Philae keşif aracı iki yıl sonra bulundu!

    67P/Churyumov–Gerasimenko uzay aracının yörüngesindeki Rosetta uzay aracından 12 Kasım 2014’te inişe geçen ve zıpkın sisteminde yaşanan sıkıntıdan dolayı sürüklenerek hedeflenen noktayı kaçıran Philae uzay aracı, iki yıl süren aramanın ardından yüzünü gösterdi.

    ESA’nın yayımladığı fotoğrafta, Philae’nin karanlıkta kalan bir çatlağın içine oturduğu görülüyor. Philae, güneş görmemesi nedeniyle bataryalarını şarj edememiş ve beklenenden çok daha erken bir sürede görevine son vermek zorunda kalmıştı.

    Buzdolabı büyüklüğündeki keşif aracını ortaya çıkan fotoğraf, Rosetta’nın OSIRIS dar açılı kamerası tarafından 2.7 km mesafeden çekildi. Fotoğrafta Philae’nin gövdesi ve üç ayağı net bir şekilde görülebiliyor.

    Philae’nin tepe taklak görünümü, Dünya ile yaşadığı iletişimin sorunun nedenini de gözler önüne seriyor.

    ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA
    ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

    OSIRIS kamera ekibinde yer alan Cecilia Tubiana, “Görevin bitmesine bir ay kala Philae’yi bu kadar detaylı görebilmek çok güzel” ifadesini kullandı. Tubiana, Rosetta’nın gönderdiği fotoğrafın indirilmesi dün tamamlandığında Philae’yi gören ilk kişi oldu.

    OSIRIS ekibinden Laurance O’Rourke ise ‘Philae’nin bulunduğu yere işaret eden delilleri takip ettiğiniz aylar süren çalışmanın ardından Abydos noktasında oturan çok önemli görüntüsünü yakalamaktan çok heyecanlı olduklarını’ söyledi.

    Pili hemen tükenmişti

    Philae, Rosetta tarafından 67P üzerinde ilk iniş noktası olan Agilkia üzerinde görülmüş ancak sıçramasının ardından iki saat sürüklenerek kuyrukluyıldızın küçük parçasında yer alan Abydos isimli noktada durabilmişti.

    Gölge bir alana sürüklenmesinden dolayı güneş panelleri enerjiden mahrum kalan Philae, sadece üç gün sonra uyku moduna girmişti. Güneş ışınlarının etkisinin arttığı Haziran ve Temmuz 2015’te tekrar aktif edilerek sinyal alınmaya çalışılmıştı.

    İletişim zar zor kurulsa da bir türlü yeri tespit edilemeyen Philae’nin saplanıp kaldığı yer onlarca metre yanılma payıyla bulundu. Ancak çözünürlüğü düşük fotoğraflar küçük uzay aracının fark edilmesini mümkün kılmadı.

    Analizler sonucu Philae’nin bulunma olasılığı en yüksek nokta belirlendi ve OSIRIS’in piksel başına 5 cm çözünürlükte görüntü alabilen OSRIRIS dar açılı kamerası yakın mesafeden hedefi görüntüledi. Fotoğraf, iki yılın ardından bulunan Philae’nin 1 metrelik gövdesi ve ayaklarına ait tüm detayları gösterdi.

    Fotoğrafın orijinali. [ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA]
    Fotoğrafın orijinali. [ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA]

    Tarihi görev bitmek üzere

    ESA Rosetta görevinin başında yer alan Patrick Martin, “Uzun, yorucu bir araştırmanın sonunda bu keşfi yaptık… Philae’nin sonsuza dek yok olacağını sanıyorduk. Onu son saatlerinde bulmamız gerçekten inanılmaz” yorumunda bulundu.

    Rosetta proje ekibinde yer alan Matt Taylor ise ‘Philae’nin konumlandığı noktayı bulmaları sayesinde üç gün süren bilimsel araştırmaların nasıl yapıldığı hakkında eksikleri anlayabileceklerini’ söyledi.

    Rosetta, 10 yıl takip ettiği 67P kuyruklıyıldızına ulaşmak için 2011’de girdiği kış uykusundan 2014’te uyandırılmıştı. Uydu 30 Eylül’de kuyrukluyıldıza son kez yaklaşarak Ma’at bölgesindeki açık çukurları inceleyecek.

    Gözlemin, kuyrukluyıldızın iç yapısını anlamak adına çok önemli bilgiler sunması bekleniyor.

    [ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA]
    [ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA]

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler